Alina Mureșan, HR Director, Rombat: Succesul în business atrage talentele, dar doar o cultură centrată pe angajat le poate păstra | CEO + HR Roundtable

Performanța de business este cel mai puternic instrument de recrutare, însă atragerea este doar primul pas. Adevărata provocare și, totodată, cheia succesului pe termen lung, stă în crearea unui ecosistem unde angajatul este plasat în centrul strategiei, susține Alina Mureșan, directorul de HR al producătorului de baterii auto Rombat din Bistriţa.
„Oricare dintre noi vrem să ne asociem cu echipe, cu organizații care reușesc. Această dorință umană fundamentală de a face parte dintr-o poveste de succes este un motor de recrutare și retenție mai puternic decât orice campanie de employer branding”, a spus Alina Mureșan în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Chiar dacă compania activează într-un centru industrial puternic precum Bistrița, unde competiția pentru forța de muncă este foarte mare, Rombat reușește să nu aibă o problemă de recrutare. Secretul constă într-o combinație între performanța de business și un pachet de beneficii, care „acoperă cam tot ce există în piață”.
Totuși, dacă pachetul de beneficii este un element de atracție, focusul pe starea de bine a angajatului este ceea ce construiește loialitatea, a explicat liderul de HR al companiei.
„Rombat a demarat un program de well-being care abordează sănătatea angajatului holistic – mental, emoțional, fizic și, un aspect adesea neglijat, financiar. Doar dacă ai un echilibru, poți să dai performanță. Deci, înainte de a pune accent pe performanță, trebuie să ne asigurăm că – atât fizic, cât și emoțional și mental – există acel câmp favorabil performanței”.
Un exemplu elocvent al acestei strategii este modul în care un beneficiu aparent standard – abonamentul medical privat – a devenit un pilon al culturii organizaționale. Inițial, într-un mediu de producție unde beneficiile imediate sunt mai apreciate, promovarea prevenției a fost o provocare. „Dar perseverând și educând organizația, am reușit ca acest beneficiu – care ține de prevenție, nu de intervenție imediată – să ajungă să fie foarte apreciat”, a menționat Alina Mureșan.
Privind spre viitor, Alina Mureșan a identificat două tendințe majore. Prima se referă la o reechilibrare fundamentală a priorităților, în care viața personală va câștiga teren în fața carierei. „Se va pune mult mai mare accent pe partea personală. Fiecare dintre noi, inclusiv generațiile care vin, vor decide mai din zona personală și abia apoi cariera.” Această schimbare, accelerată de pandemie, va forța organizațiile să fie mai flexibile și mai centrate pe nevoile individuale ale angajaților.
A doua tendință este legată de competențele care vor face diferența. Într-o lume dominată de AI și date, abilitățile pur umane devin critice. „Abilitățile de îmbunătățire continuă vor face diferența, precum și cele de inteligență emoțională”, prezice Alina Mureșan.
Capacitatea de autoreglare emoțională, empatia, comunicarea eficientă și maturitatea de a primi feedback vor fi esențiale pentru progres.
Concluzia sa este o provocare directă pentru liderii de pretutindeni: necesitatea de a transforma dinamica organizațională. „În organizații avem foarte multe roluri de părinți-copii, și mai puțin relații de tip adult-adult. Aici cred că va face diferența – mai ales din prisma liderilor.”
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Alina Mureșan