Arnella Nechita-Rotta, Director Executiv Rottaprint: Lecții de leadership „ardeleano-japonez” de la compania care citește economia în etichete | CEO + HR Roundtable

În timp ce multe companii importă modele de management pe care le aplică mecanic, producătorul de etichete autoadezive Rottaprint și-a construit o identitate proprie, de inspirație hibridă: ardeleano-japoneză. O denumire care îmbină pragmatismul local cu rigoarea niponă și care reflectă o filosofie fundamentată pe principiul Kaizen – îmbunătățirea continuă.
„În fiecare zi facem un checklist: cu ce m-am îmbunătățit eu azi față de ieri? Iar mâine, cu ce voi fi mai bun decât azi? Și asta nu o face doar conducerea – o face toată lumea”, a spus Arnella Nechita-Rotta, directorul executiv al companiei, în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Această abordare depășește simpla optimizare a proceselor și atinge un nivel personal. Conceptul central este cel al curățeniei în minte: eliminarea a tot ceea ce nu contribuie direct la obiectivul final. Sarcinile repetitive sunt automatizate, eliberând timp și energie pentru creativitate și, mai ales, pentru colaborare.
„Dacă continuăm să ne privim ca indivizi foarte buni, cu multe diplome, dar fără să înțelegem că, oricum, vom fi depășiți – de echipe și de vremuri – înseamnă că suntem, pur și simplu, prea mândri. Succesul nu mai stă în suma indivizilor excepționali, ci în sinergia echipei”, a avertizat Arnella Nechita Rotta.
Pentru producătorul de etichete, cultura „ca într-o familie” se traduce în politici concrete: compania investește în sănătatea fizică și emoțională a angajaților, înțelegând că starea lor de bine este direct proporțională cu performanța businessului.
Pe lângă cursurile clasice, Rottaprint organizează workshopuri pe teme aparent fără legătură cu producția, precum „comunicarea părinților cu adolescenții”, consolidând astfel relațiile interumane.
O altă inițiativă demnă de remarcat este programul anti-fumat. Pornind de la o problemă practică – inechitatea creată între fumătorii care puteau lua pauze suplimentare și nefumători – compania a luat o decizie radicală: fumatul este permis doar în timpul liber, înainte sau după program. Angajații care aderă voluntar la acest principiu sunt bonusați, iar succesul se măsoară în rapoartele anuale de sănătate.
În ceea ce privește evoluția economiei României în prima parte a anului văzută din perspectiva indicatorilor din business, Arnella Nechita-Rotta spune că are o metodă simplă de evaluare: “citește” în cererea pentru etichetele pe care le produce. „Noi știm, în funcție de ce comandă clienții noștri, cât de bine le merge. Dacă comandă etichete pentru salam de Sibiu, este în regulă. Dacă comandă pentru parizer, înseamnă că lumea nu mai are bani.”
Rottaprint este un business 100% românesc, pornit în urmă cu 34 de ani într-o sufragerie, care a ajuns la un efectiv de 290 de angajați.
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Arnella Nechita-Rotta