Când trebuie să fii egoist în carieră
Bineţeles că şeful şi ceilalţi oameni enumeraţi joacă roluri importante în viaţa ta profesională, dar cu toate astea nu sunt forţele motrice ale carierei tale. Şi ei aşteaptă ca tu să fii cel care deţine controlul, iar tu ar trebui să gândeşti în acelaşi fel. Să fii unul dintre jucătorii din echipă este un lucru grozav şi o abilitatea foarte importantă la locul de muncă. Dar în câteva probleme cheie ar trebui să uiţi de toţi ceilalţi şi să te gândeşti doar la tine.
1. Respectă fişa postului
Cât de des faci treburi care nu sunt incluse în fişa postului? Ai făcut asta pentru o perioadă mai lungă de câteva luni? Te-a ajutat în vreun fel? În cele mai multe cazuri treburile care nu sunt incluse în fişa postului nu te ajută să promovezi, ba dimpotrivă. Problema este că-ţi petreci prea mult timp făcând altceva şi nu ai timp să faci bine ceea ce îşi doreşte şeful tău. Uneori e bine să refuzi să-ţi ajuţi colegii. Dar fii politicos şi motivează-ţi refuzul. Managerii vor încerca mereu să obţină tot ce-i mai bun din echipa lor, chiar dacă pe termen lung situaţia nu-i ajută pe cei din echipă. Job-ul lor este să urmărească ce e mai bine pentru ei sau pentru echipă – şi nu neapărat ce e mai bine pentru tine.
2. Cât de bine eşti plătit
Când ai fost întrebat ultima oară dacă eşti mulţumit de salariul tău? Când a venit tipa de la resurse umane la tine şi ţi-a zis, ştii, cred c-ar fi bine să treci pe la mine la birou să îţi mărim puţin salariul. Probabil că asta nu se întâmplă foarte des. Totuşi, dacă simţi că eşti plătit prea puţin sau mai puţin decât ceilalţi, ar trebui să faci ceva. Spune-le cât de mult munceşti şi arată-le câteva dovezi. Sigur că există o anumită perioadă a anului pentru aşa ceva, dar asta nu înseamnă că nu poţi obţine un salariu mai bun oricând.
3. Pentru cine lucrezi
În funcţie de mărimea companiei la care lucraţi, uneori aveţi posibilitatea să vă alegeţi managerul. Problema este că nimeni nu vă spune acest lucru – să faceţi parte dintr-un grup nepotrivit sau să aveţi un manager pe care nu vi-l doriţi vă dăunează pe termen lung. Managerul tău nu-ţi va spune niciodată că te poţi muta într-o altă echipă, mai puţin în cazul în care vrea să scape de tine. Asta pentru că, cel mai probabil, are nevoie de tine sau, uneori, pentru că habar nu are că este un manager teribil. Te gândeşti la un transfer? Ar fi o mișcare inteligentă, mai ales dacă îţi place compania în care lucrezi. Cel mai bun moment să schimbi departamentul este atunci când un proiect s-a terminat sau este pe sfârşite. Cea mai bună metodă este să găseşti echipa în care vrei să te muţi şi să te apropii de managerul ei.