Angajatorii români nu reușesc să găsească candidații potriviți pentru posturile vacante
Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți a scăzut cu 14 puncte procentuale față de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privința percepției deficitului de talente. Cu toate acestea, ponderea continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA).
Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni), urmați de ingineri și reprezentanții de vânzări. Primele două ocupații s-au plasat alternativ pe prima treaptă a clasamentului ȋn ultimii 7 ani, fiind singurele care au rămas permanent ȋn top. Ȋn anul curent s-au alăturat ȋn top managerii de proiect precum şi managerii şi directorii IT. De asemenea, faţă de anul 2013 se remarcă o creştere a dificultăţilor de recrutare a personalului din sectorul IT şi pe nivelurile medii şi de juniori, care ocupă locul 7. Au sporit presiunile și în recrutarea din vânzări: reprezentanții de vânzări au urcat de pe locul 6 în 2013, pe locul 3, iar în topul pozițiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul 9 ca dificultate.
Valentin Petrof, Directoul general al Manpower Group România, a declarat că principala cauză pentru care angajatorii ȋntâmpină aceste dificultăţi nu este neapărat lipsa candidaţilor, ci lipsa competenţelor profesionale specifice postului. La acestea se adaugă şi lipsa de experienţă a candidaţilor, precum şi lipsa abilităţilor interpersonale şi de relaţionare la locul de muncă.
Mai mult de jumătate dintre angajatorii din România (54%) cred că deficitul de talente se resimte în principal la nivelul productivității și competitivității. 40% dintre angajatori chestionați cred că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-și deservi clienții și a răspunde nevoilor acestora. 19% dintre aceștia consideră că impactul asupra capacității este ridicat, iar alți 34% percep un impact mediu. 38% cred că deficitul de talente duce la creșterea fluctuației de personal, iar 28% văd un efect negativ asupra creativității și inovației în organizație.