Creşterile salariale, privite în continuare cu precauţie
Astfel, valorile procentuale acordate de companiile private din România se încadrează între 4% – 7%, valoarea medie a creșterii fiind de 5%, faţă de 6% în 2011.
„Fluctuaţia cursului euro, precum și procentul şomajului, în continuare ridicat, duc la o reticenţă a companiilor în acordarea şi atribuirea de creșteri salariale substanţiale, acestea căutând variante prin care ar putea realinia într-un mod mai eficient cheltuielile curente privind pachetele totale de remunerare”, a spus Roxana Feregan, Consultant în cadrul Consulteam.
Principalele concluzii ale studiului:
- Tendinţele din România se aliniază din ce în ce mai mult celor europene şi globale, unde remarcăm aceeaşi atitudine constant precaută. Astfel, dacă ne uităm în ţări precum Germania şi Franţa observăm un procent de creştere a salariilor de 2,8%, în timp ce în Polonia se înregistrează o majorare de 4%, în Marea Britanie şi Suedia de 3%, în Spania de 2,4%, iar în Italia de 2,7%.
- Variaţia salariilor diferă în funcţie de nivelul posturilor, cele mai mari creşteri fiind observate la nivel de posturi de execuţie şi specialişti. Cu toate acestea, prin comparaţie cu politicile de anul trecut, observăm că şi la nivel de top management mai multe organizaţii au acordat creşteri salariale (anul trecut salariile managerilor au fost îngheţate).
- Diferenţele dintre valorile salariilor din Bucureşti şi cele din restul ţării se menţin; salariile din provincie pentru posturile de specialişti şi execuţie sunt mai mici cu 15% faţă de cele ale omologilor lor din Capitală. În ceea ce priveşte posturile de management, diferenţele sunt mai semnificative, ajungând până la valori de 40%.
- Fluctuaţia voluntară de personal (procentul de angajaţi care au părăsit companiile din proprie iniţiativă) rămâne la aceeaşi valoare medie de 6%, înregistrată anul trecut.
- Dintre companiile participante la studiu, 8% intenţionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mare faţă de anul trecut, când acesta atingea doar 6%. Totodată, anul acesta 48% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 49% nu indică vreo schimbare în organigramă. Cea mai mare parte a companiilor au poziţii disponibile fie de specialişti de nişă(IT, financiar, audit), fie de management.
- Şi în acest an valoarea plăţii variabile reprezintă în continuare un mijloc de compensare foarte folosit, iar politiciile în ceea ce priveşte acordarea acesteia nu au suferit modificări; în schimb valorile încasate de către angajaţi sunt în continuare în creştere faţă de anii trecuţi.
- Bonusurile variabile reprezentate ca şi procent din salariul anual de bază nu prezintă schimbări faţă de anii trecuţi, menţinându-se la acelaşi nivel din 2010: top management – 20%, mid-management – 15% şi specialişti între 10% şi 15%.
„Rezultatele confirmă încă o dată practica şi interesul companiilor din ultimii ani în a stimula şi motiva, în primul rând, angajaţii cheie, precum şi angajaţii care performează peste aşteptări. De exemplu, ocupantul unei poziţii de Software Development Manager care a obţinut rezultate deosebite, are un procent de creştere care poate atinge şi 16%. În ciuda semnalelor economice negative, angajatorii recunosc că nevoia de a atrage şi reţine angajaţii top-performeri îi determină să ofere pachete salariale competitive pe piaţă”, a spus Oana Datki, Country Manager al Consulteam, reprezentant Mercer în România.
Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2012 sunt majoritatea multinaţionale, din peste 13 industrii, iar rezultatele acoperă mai mult de 400 de posturi din toate departamentele şi industriile.