Nu miza totul pe o singură carte
În timp ce scriam cartea Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders, am aflat că oamenii deştepţi şi bine intenţionaţi au o tendinţă destructivă de a-şi sintetiza exagerat pasiunile şi visurile, ajungând adesea să le distileze până ajung la acel „unic lucru“. Am văzut, astfel, planul foarte detaliat al unui tânăr contabil care voia să ajungă neapărat CEO-ul unei companii de servicii profesionale. Dacă nu ar fi reuşit, s-ar fi considerat un ratat. Am văzut-o pe una dintre colegele mele, care, la numai câteva zile după ce s-a căsătorit, trecea printr-o angoasă, tot întrebându-se dacă s-a căsătorit sau nu cu sufletul ei pereche. Pe alţii i-am văzut baleind de la un job la altul, trecând prin toate stările, de la tragedie la triumf, într-o nesfârşită căutare a acelui „unic scop în viaţă“ pentru care erau meniţi.
O generație de idealiști
Oamenii susceptibili de a face o fixaţie pentru acel „unic lucru“ pe care trebuie neapărat să îl realizeze sunt tinerii sub 35 de ani. Sondajul nostru de opinie, făcut în rândul a 500 de absolvenţi ai facultăţilor de business, a arătat clar că aceasta este o generaţie de idealişti. Eliberaţi de „cătuşele“ tradiţionale, care i-ar fi făcut să perceapă succesul doar în termenii prestigiului social şi câştigului financiar, ei au bifat „provocarea intelectuală“ ca fiind motivul cel mai important în alegerea unui job.
Nefiind mulţumiţi cu idealismul exprimat strict intelectual, ei vor să-i dea şi o dimensiune geografică. Aşadar, călătoresc dintr-o ţară în alta (în medie de 4,5 ori în cei 10 ani scurşi după absolvirea facultăţii), iar în proporţie de 92% spun că preţuiesc cel mai mult „diversitatea“, din punctul de vedere al genului, profesiei, identităţii sexuale şi rasei. Ei sunt cei care fac „polenizarea încrucişată“ a industriilor: 84% sunt de acord cu afirmaţia că, pentru liderii din business, este esenţial să cunoască şi sectorul public, şi pe cel nonprofit. Îşi fac contacte şi conexiuni în mod aproape agresiv, fiind membri, în medie, în 2,4 reţele sociale. Pe scurt, simt pe pielea lor presiunea inexorabilă de a-şi optimiza gama vastă de opţiuni pe care o au la dispoziţie, şi nu se mai opresc din dezbătut, călătorit, „polenizat“ şi conectat, până când nu simt că au dat peste acel „unic lucru“. Li s-a spus toată viaţa că nu trebuie să facă compromisuri atunci când îşi propun ceva, aşa că nu fac.
Problema cu acest comportament este că are şi o parte întunecată. În timp ce tu cauţi acele lucruri decisive din viaţa ta, care par că „îţi scapă mereu printre degete“, intervin cel puţin două aspecte negative. În primul rând, eşti concentrat obsesiv pe lucrurile pe care ţi le doreşti cu disperare şi pe care, probabil, nu le-ai obţinut. Psihologii care studiază cazuri clinice ne-au avertizat de mult timp că, dacă îţi tot „rumegi“ la nesfârşit problemele, nu faci decât să îţi înrăutăţeşti situaţia, iar aceasta se întâmplă mai ales la cei care sunt deja într-o stare depresivă. În al doilea rând, şi cel mai important, îţi pui toate „ouăle în acelaşi coş“. Ironia e că, dacă te convingi singur că există doar un singur job de vis la care trebuie să ajungi, îţi pui în pericol şansa de a-ţi îndeplini visul – şi te „setezi“ pentru regrete profunde şi nefericire, dacă se întâmplă ca jobul să nu se ridică la înălţimea visului tău.
Alternativă există: Diversifică-ți visurile
Dacă ar fi să faci o investiţie, nu ţi-ai investi toate economiile într-un singur titlu de valoare fiindcă, dintr-o mare varietate de motive asupra cărora ai sau nu control, s-ar putea ca acel titlu de valoare să nu-ţi aducă nici un câştig. Şi atunci de ce ţi-ai trata toate visurile şi pasiunile – care sunt, fără discuţie, activele tale cele mai importante – în mod diferit? Haideţi să acceptăm şi să îndrăgim întreg portofoliul pasiunilor noastre, să ne diversificăm visurile şi să evităm să ne concepem întreaga viaţă în jurul acelei singure şi veşnic de neatins „mari lovituri“.
Când e momentul să diversifici? Chiar acum!
Cu o piaţă a joburilor aflată într-o perioadă de nou şi permanent dinamism şi cu eliminarea treptată a ideii de succes în carieră bazat numai pe avansarea pe scara ierarhică, s-au dus zilele în care porneai într-o călătorie cu un curs prefigurat pentru următorii 20 de ani şi în care punctul terminus era ajungerea în vârful ierarhiei.
Acum e vorba de altceva: succesul va fi marcat de flexibilitate şi agilitate – de cât de rapid te poţi adapta la lumea din jurul tău şi cât de rapid poţi să profiţi de oportunităţi noi şi palpitante. Dacă ai „în mânecă“ mai multe trasee posibile în carieră şi mai multe visuri, aceasta este o cale mult mai eficientă de a naviga prin această lume palpitantă, dar mai riscantă ca altădată.
Dar veştile bune nu se opresc aici: revoluţia din IT tocmai a scăzut costul experimentării. Dacă te-ai întrebat vreodată cum e să fii head-hunter în Hong Kong, ai la dispoziţie pe Internet peste un milion de resurse scrise ca să te informezi înainte de a lua decizia. Reţelele tale sociale sunt un activ valoros, iar contactele pe care ţi le-ai făcut aşteaptă să fie valorificate. Lucrul cel mai bun dintre toate este că acest „bufet suedez“ de conţinut şi contacte poate fi accesat la orice oră şi la viteze-record. Tehnologia face din diversificarea visurilor tale un scop mai uşor de atins decât a fost vreodată.
De la un vis unic, la cât mai multe
Un sfat practic care dă rezultate bune este să îţi creezi un „dosar al recunoştinţei“: o listă pe care să o actualizezi constant, cu toate lucrurile din viaţa ta pentru care eşti recunoscător. E foarte probabil ca multe dintre lucrurile de pe lista ta să corespundă tocmai cu pasiunile tale ascunse. Apoi ia lista şi amplifică-ţi pasiunile cu nişte experimente inteligente. Testează şi investeşte în domeniile tale de interes, apoi cultivă-ţi bucuria de a învăţa lecţii valoroase din eşecurile tale. În cele din urmă, dublează-ţi investiţia pe „câştigători“. Dacă o activitate anume îţi atinge o coardă sensibilă şi te face să te simţi foarte bine, alocă-i mai mult timp şi mai multă energie. Priveşte-ţi visurile ca pe ceva organic şi mereu schimbător şi este mult mai probabil să fii mulţumit de rezultat.
Nu ai nici un motiv să îţi pui „ouăle într-un singur coş“ şi apoi să îţi ţii pumnii, sperând că totul va ieşi cum trebuie şi nu se va întâmpla nimic rău. Visurile tale sunt suficient de preţioase ca să merite să le diversifici.
Daniel Gulati este antreprenor în domeniul tehnologiei şi locuieşte în New York. Este coautorul noii cărţi Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders.