Diana Handra, HR Director, Rottaprint: Viitorul este despre adaptare, nu doar despre stabilitate | CEO + HR Roundtable

În fața valului de digitalizare și a temerilor legate de adopția la scară largă a inteligenței artificiale, atitudinea producătorului de etichete autoadezive Rottaprint este una proactivă: schimbarea este îmbrățișată „cu zâmbetul pe buze”.
„Inteligența artificială, într-adevăr, poate genera anumite temeri. Aici intervine rolul managerului: acela de a avea curajul vulnerabilității în fața angajatului și de a deveni un adevărat coach, astfel încât, împreună, să putem îmbrățișa proiectele care ne aduc valoare. Concret, ceea ce facem acum este să mapăm toate procesele din companie și să identificăm oportunități de integrare a AI-ului, a roboților și a altor soluții tehnologice menite să ne ușureze activitatea.”, a spus Diana Handra, directorul de HR al Rottaprint, în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Cu o vechime de 22 de ani în companie, parcursul profesional al Dianei Handra este un exemplu pentru importanța înțelegerii businessului direct de la sursă.
„Rottaprint a fost primul meu job după terminarea facultății, în 2003, iar primii cinci ani nu i-am petrecut într-un birou de HR, ci în inima operațiunilor: în producție”, a povestit Diana Handra.
Această integrare totală în procesele tehnice a reprezentat fundația pe care și-a clădit întreaga carieră în managementul oamenilor. „M-a ajutat enorm – am înțeles în profunzime procesele, nevoile reale ale unei firme de producție, dar mai ales m-am apropiat de oameni”, a subliniat ea.
Tranziția către HR, în 2008, a venit natural, susținută de studiile în psihologie și de o oportunitate creată de migrarea fostului departament. Însă valoarea reală a acestei mișcări a constat în capitalul de încredere și cunoaștere deja acumulat. „Cunoșteam deja oamenii, știam provocările lor, înțelegeam ce îi motivează. Scopul meu a fost și este ca nimeni să nu se simtă singur”, a explicat liderul de HR de la Rottaprint.
De altfel, backgroundul operațional se reflectă direct în strategia de recrutare, unde procesul de selecție devine un exercițiu de echilibru fin între nevoile tehnice ale companiei și potențialul uman, ghidat de principiul: omul sfințește locul.
Mai mult, compania cultivă o cultură a răbdării, atât pentru angajator, cât și pentru candidat.
„Un tipograf, de exemplu, are nevoie de aproximativ doi ani pentru a se forma. Este un drum care cere răbdare”, explică Diana Handra, demontând mitul succesului instant pe care unii tineri îl pot avea despre o carieră în producție.
Rottaprint are o echipă de 290 de angajați care au, în medie, o vechime de 9 ani în organizație.
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Diana Handra