EXCLUSIV! Fadi Bishara (Fondator BlackBox): „Echipa este cel mai important criteriu de selecţie”
Ce avantaje oferă Blackbox startup-urilor participante?
Blackbox oferă fondatorilor de startup-uri din afara Statelor Unite o imagine de ansamblu despre modul în care îşi pot stabili o co-prezență în Silicon Valley, dar și sfaturi despre cum să devină cunoscuți la nivel global. În plus, oferim o rețea de investitori care au expetiză atât la nivel local, cât și la nivel global, consilieri, mentori și parteneri de afaceri. Oferim servicii pentru startup-uri în trei direcţii: programul nostru de rezidență (live & work la Blackbox Mansion), Blackbox Connect(două săptămâni de experiențe captivante în Silicon Valley) și Blackbox Accelerate (sprijin personalizat timp de un an).
Care sunt cele mai importante criterii de selecție atunci când alegi startup-urile ce vor lua parte în program?
În primul rând ne concetrăm asupra echipei. Căutăm fondatori cu un atașament puternic față de o viziune cât mai amplă, la care se adaugă alți indicatori necesari pentru a atinge întregul lor potențial uman. Realizările remarcabile obţinute în alte domenii în care au activat în trecut sunt un indicator al abilității lor de a munci din greu pentru a-și atinge obiectivele.
Până acum ați avut startup-uri din România care au participat la program?
Până acum nu am avut nici un startup românesc într-un program oficial, cu toate că am întâlnit niște antreprenori și fondatori români foarte buni în timpul vizitelor lor în Silicon Valley și în călătoriile mele în Europa.
Oferiți finanțare startup-urilor participante sau le ajutați să strângă fonduri?
Blackbox nu are un fond public de a investi capital. Cu toate acestea, eu am făcut câteva investiții personale pentru unele dintre startup-urile noastre. Atunci când participanții noştri sunt în etapa de strângere de fonduri, lucrăm cu un grup de investitori pe care i-am cunoscut și cu care am construit relații de-a lungul anilor.
Care sunt ingredientele cheie pe care un startup ar trebui să le aibă pentru a obține o finanţare?
În etapa în care echipa are nevoie de bani de subzistență pentru a se susţine în timp ce construieşte un prototip, este cel mai bine să-i obțină de la prieteni și familie. Asta pentru că aceștia sunt oamenii care vor să te susțină indiferent de rata de câștig obținută, doar pentru că te cunosc, au încredere în tine și vor să te sprijine.
Următoarea etapă constă în obținerea unei prime runde de finanțare de la un business angel, acceleratoare sau investitori de tip seed fund. În această etapa, startup-ul ar trebui să aibă verificate câteva dintre problemele/soluțiile potrivite (au identificat o problemă și propun cea mai bună soluție pentru a o rezolva).
Ultimele opțiuni ar trebui să fie fondurile profesioniste de venture capital, iar acest lucru este posibil în momentul în care compania a identificat o potrivire perfectă între produs şi piaţă (cu tracţiune rezonabilă pe piață), iar banii vor fi folosiți pentru a scala fie echipa de dezvoltare a produsului și/sau canalele de marketing și vânzări.
Excepție fac fondatorii care s-au bucurat de succes în trecut și care reuşesc uneori să obţină un capital important înainte de a începe programarea efectivă a produsului, și care vor să lucreze cu investitori şi venture capitalists care îi ajută cu propria expertiză în etapele iniţiale.
Ce așteptări ai de la un pitch? Cum poate un startup să te impresioneze?
Îmi doresc să văd cum arată succesul pentru fondatori, ce spun cele mai bune estimări, care sunt motivele și motivația din spatele afacerii și ce anume îi califică pentru a putea face totul posibil.
În această toamnă vei veni în România pentru a participa la How to Web, cea mai importantă conferință din domeniul tehnologiei în sud-estul Europei. Ce știi despre mediul de afaceri din România? Ce te aștepți să vezi la conferință?
Știu foarte puține lucruri despre mediul de afaceri românesc, am avut o expunere mai mare în mediile de afaceri din Rusia, Polonia şi Cehia, şi mă aștept ca startup-urile românești să nu fie cu mult diferite. Sunt foarte nerăbdător să înţeleg diferențele și nuanțele subtile ale oamenilor de afaceri români și cred că acestea vor deveni mai clare de-a lungul timpului petrecut în România, voi putea observa aceste lucruri datorită experienței mele de a interacționa și dezvolta relații dincolo de nivelul superficial. Din păcate, la majoritatea conferințelor am tendința de a-mi forma o impresie superficială datorită modului în care sunt structurate procesele și realizate prezentările în cadrul acestora. Cu toate acestea, sunt mult mai eficient în timpul întâlnirilor cu echipe fondatoare mici și antreprenori individuali, așa că aștept să pot avea cât mai multe conversații de acest tip.
Ce ştii despre stratup-urile românești? Cum este privită scena startup-urilor românești din Silicon Valley?
Încă nu am întâlnit un număr suficient de startup-uri românești pentru a-mi forma o opinie generală; impresia generală nu este cu mult diferită față de alte startup-uri din țările vecine.
Ai investi într-un startup românesc?
Aș investi în fondatori indiferent de originea lor dacă sunt persoane care mă conving de claritatea scopului și dau dovadă de angajament pe termen lung. Așa cum unul dintre prietenii mei a spus „ un diamant este un bulgăre de cărbune cu un scop clar”.
Acest material face parte din seria „Diferenţiază-te şi inovează” despre inovaţia în tehnologie şi este creat împreună cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi web-ului din Sud-Estul Europei. How to Web 2012 se desfăşoară pe 7-8 noiembrie în Bucureşti şi va aduce împreună peste 800 de participanţi şi 30 de vorbitori internaţionali. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul conferinţei.