Florin Tătaru, Phoenix group: Tehnologia este un partener puternic în business, dar oamenii sunt cei care îi dau, în final, relevanță și eficiență | Best Employer Fest

Succesul HR-ului în era digitală nu depinde doar de achiziția celor mai noi tehnologii, ci de o strategie inteligentă de implementare, de implicarea activă a liderilor și de înțelegerea pragmatică a faptului că tehnologia este un partener puternic, dar factorul uman rămâne cel care îi dă, în final, relevanță și eficiență.
„Avem o varietate de experiențe legate de adoptarea tehnologiei, atât în HR, cât și în afara acestuia, iar ceea ce s-a dovedit cu adevărat eficient este o abordare duală. Pe de o parte, implementarea clasică top-down, cu traininguri livrate în mod „push”, iar pe de altă parte, formarea unor „insule” de early adopters, care contribuie la răspândirea organică a inițiativelor, printr-un mecanism aproape viral. Astfel, obținem un echilibru sănătos: avem standarde și procese clare, dar și o presiune constructivă de jos în sus, transmisă prin acești ambasadori ai schimbării”, spune Florin Tătaru, HR Director în cadrul grupului PHOENIX.
El a fost prezent la evenimentul Best Employer Fest, organizat la finalul lunii mai în București de Revista CARIERE în parteneriat cu Macromex, Bucharest Business School, Optical Investment Group, SIAD și Creasoft.
Discutând despre inteligența artificială, Florin Tătaru a subliniat importanța unei perspective echilibrate, reamintind caracterul ciclic al tendințelor din industrie. „La fiecare decadă apare un concept de care toată lumea se îndrăgostește. A fost «comunicarea», apoi «inteligența emoțională». Acum, așa e și cu AI-ul. Este esențial să înțelegem că e un instrument, nu un panaceu. Succesul vine din modul în care îl integrezi în procese reale, cu practică și învățare contextualizată.”
În acest sens, directorul de HR al grupului PHOENIX consideră că experiența rămâne esențială: pentru a deveni un lider mai eficient, un vânzător mai performant sau pentru a-ți dezvolta abilitățile soft, instrumentele digitale sunt utile, dar nu suficiente. În cele din urmă, revine HR-ului și managerilor responsabilitatea de a crea contexte reale de aplicare practică.
În același timp, o schimbare majoră în abordarea dezvoltării profesionale este tranziția de la decizii subiective la recomandări bazate pe date.
„Trebuie să depășim ideea că știm noi ce trebuie să învețe angajații. Avem nevoie de analize care să ne spună ce competențe sunt cu adevărat prioritare, conectate la nevoile reale ale businessului”, a concluzionat Florin Tătaru.
PHOENIX Group, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente și cel mai mare operator de farmacii din Europa, deține în portofoliu peste 3.200 de unități sub diverse branduri. În România, grupul este prezent prin Farmexim (distribuție) și Help Net (rețea de farmacii), la care se adaugă și EL Pharma, companie de servicii reprezentative în piață.
Foto: Florin Tătaru