Investițiile în digitalizare, motorul care poate transforma productivitatea firmelor românești – urmează ediția a II-a a CEO+HR Roundtable

România nu duce lipsă de idei, de inițiativă sau de curaj antreprenorial. În industrii tradiționale sau în tehnologie de vârf, apar tot mai des companii care schimbă regulile jocului și demonstrează că „se poate”. Și totuși, între ambiție și realitate, drumul e adesea presărat cu obstacole și provocări care cer reacții rapide și viziune pe termen lung.
Într-un astfel de peisaj, merită să ne întrebăm cu sinceritate: cât de pregătite sunt firmele românești să susțină o creștere economică solidă și sustenabilă?
Adrian Mihai, CEO Fan Courier, este de părere că răspunsul e pozitiv. În opinia sa, firmele autohtone au demonstrat în ultimii ani un nivel ridicat de adaptabilitate și inovație, ceea ce arată un potențial clar de dezvoltare.
Cu toate acestea, succesul viitor depinde de investiții strategice și de o viziune comună, pe termen lung: „Dacă ținem seama de faptul că firmele românești au demonstrat, mai ales în ultimii ani, o capacitate reală de adaptare, reziliență și inovație, cu siguranță există potențial foarte mare. Nu este deloc ușor, iar provocările globale actuale accentuează această nevoie de adaptare și diversificare. România are toate premisele pentru a răspunde eficient acestor provocări, mai ales prin investiții strategice în infrastructură, digitalizare și dezvoltarea capitalului uman”.
În plus, a ținut să remarce el, în domenii precum IT&C, agribusiness, transport & logistică, energie sau producție industrială, se conturează deja o nouă generație de companii românești care se dezvoltă rapid, concurează regional, chiar internațional.
„Ca lideri, antreprenori și directori, este responsabilitatea noastră comună să sprijinim această evoluție. Avem șanse reale de a transforma România într-un exemplu de inovație și colaborare strategică, construind viitorul prin proiecte curajoase, echipe competente și o viziune pe termen lung”.
Cum să optimizăm capitalul uman în România
Capitalul uman reprezintă un motor important al transformării și al creșterii economice, fiind una dintre cele mai valoroase resurse. Însă, care sunt principalele probleme în gestionarea acestui capital în companiile românești?
„În ciuda investițiilor reduse în educație, România reușește să formeze profesioniști adaptați noilor tehnologii și capabili să conducă transformarea”, consideră Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer Fan Courier. „Generația tânără este bine pregătită și are nevoie de un mediu de afaceri stabil, transparent și orientat spre dezvoltare sustenabilă”, afirmă ea.
Totuși, pe lângă provocările generale, cum ar fi migrarea forțată a forței de muncă, lipsa personalului calificat și un sistem educațional necorelat cu piața muncii, există și obstacole specifice companiilor românești.
Nicoleta Pantea le identifică astfel:
• Fluctuație mare de personal – Anumiți angajați sunt „vânați” de alte companii din industrie, iar pentru mici diferențe salariale reușesc să fie atrași. De asemenea, mulți angajați migrează către companiile multinaționale, în special în sectoarele unde cererea de personal este mare. Dorința de a învăța și de a beneficia de bunele practici ale acestora îi determină pe angajați să își diversifice experiența. Acest fenomen este frecvent în organizațiile care nu au o cultură internă care să prioritizeze retenția talentelor.
• Leadership ineficient sau neadaptat și cultură organizațională incoerentă – Multe companii antreprenoriale se confruntă cu dificultăți în dezvoltarea liderilor din cauza stilului tradițional de a face lucrurile și nu dispun de o cultură organizațională coerentă. De asemenea, lipsa unei comunicări interne transparente și constante cu angajații reprezintă o barieră majoră.
• Pachete salariale necompetitive – În anumite regiuni sau domenii, salariile nu asigură un nivel optim sau nu sunt corelate cu volumul sau complexitatea muncii. De asemenea, absența unor beneficii moderne, precum programul flexibil, munca remote sau wellnessul, influențează negativ atragerea și retenția talentelor.
• Rezistență la schimbare și digitalizare – Multe companii întâmpină dificultăți în adaptarea la noile tehnologii și digitalizarea proceselor, din cauza lipsei de competențe interne digitale. Uneori, această problemă se manifestă și la nivel de management, care nu reușește să impulsioneze schimbarea.
„Ca măsuri de susținere, o politică coerentă și aliniată contextului economic ar putea contribui semnificativ la sprijinirea angajatorilor. În acest sens, ar fi bine ca aceștia să poată beneficia în continuare de facilități fiscale pentru taxele salariale, un tratament fiscal mai încurajator pentru beneficiile salariale și deducerea diverselor cheltuieli de formare, dezvoltare și cercetare”, a explicat Nicoleta Pantea.
O schimbare necesară: îmbunătățirea productivității companiilor românești
Cu tehnologii care schimbă permanent regulile jocului și cu piețe tot mai interconectate, productivitatea nu este doar un factor de succes, ci o necesitate pentru orice companie.
L-am întrebat pe Adrian Mihai, CEO Fan Courier: Dacă ați putea implementa o singură schimbare rapidă care să îmbunătățească productivitatea companiilor românești, care ar fi aceea și de ce?
”Productivitatea medie a firmelor românești este încă sub nivelul țărilor din Europa de Vest. Diferențele vin din mai mulți factori: nivelul de digitalizare, investițiile în tehnologie, cultura organizațională și capitalul uman”, a explicat el. Iar în acest context, o schimbare care ar face clar diferența este investiția în digitalizare și automatizare pentru a crește eficiența operațională și pentru a reduce costurile, lăsând astfel loc inovației, ceea ce ar aduce cu adevărat valoare adăugată.
„Avem antreprenori curajoși, echipe tehnice valoroase, o populație tânără și adaptabilă și o economie dinamică. Cu investiții inteligente, leadership responsabil și o viziune strategică, firmele românești chiar pot susține o creștere economică solidă”, a concluzionat CEO Fan Courier.
Îi așteptăm cu nerăbdare la eveniment pe Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer, și Adrian Mihai, CEO Fan Courier, în compania celorlalte perechi de CEOs și HR Directori invitate pentru o dezbatere extrem de interesantă despre tendințele actuale și viitoare de pe piața muncii.
𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲
Pe 10 aprilie, Revista CARIERE organizează cea de a doua întâlnire din seria evenimentelor 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲.
Care este legătura dintre productivitatea companiilor românești și prosperitatea țării? Aceasta este tema principală a dezbaterii la care vor participa patru echipe formate din CEO și HR Director din cadrul unor companii de referință.
Cele patru binomuri de speakeri vor fi:
- Mihaela Melenciuc, CHRO, și Corneliu Bodea, CEO Adrem
- Iulia Lazea, HR Manager, și Cătălin George Pozdarie, CEO Hervis România
- Diana Rosetka, Chief People & Culture Officer Bittnet Group, și Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio, member of Bittnet Group
- Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer,și Adrian Mihai, CEO Fan Courier
Moderatorul evenimentului va fi Adelina Mihai, Publisher Revista CARIERE.
Înregistrarea video a evenimentului va fi disponibilă pe canalul de YouTube al Revistei CARIERE, iar cele mai importante momente ale dezbaterii vor fi prezentate în articole pe site-ul Revistei CARIERE și în ediția tipărită, precum și pe paginile de social media ale revistei.
Dacă doriți să participați la eveniment vă rugăm să ne scrieți pe adresa: [email protected].