Norina-Alinta Gâvan, CEO Wörwag Pharma România: Fără oameni nu poți construi nimic, indiferent cât de valoros este produsul pe care îl ai | CEO + HR Roundtable

Într-o industrie extrem de reglementată, cu puțin loc pentru improvizație și o presiune constantă pe rezultate, Wörwag Pharma România a reușit să construiască o cultură organizațională solidă, umană și coerentă. La baza acestui succes se află convigerea simplă, dar profundă, care depășește orice strategie de business: Omul sfințește locul.
„Fără oameni nu poți construi nimic, indiferent cât de valoros este produsul pe care îl ai”, a spus dr. Norina-Alinta Gâvan, CEO al Wörwag Pharma România în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Wörwag Pharma, o companie de familie germană cu o tradiție de peste 50 de ani în producția de vitamine și minerale, a intrat în România în 1997 prin angajarea unui singur om.
„Am semnat contractul fără să existe un birou. Aveam doar cartea de muncă într-un sertar și foarte multă determinare”, a povestit dr. Norina-Alinta Gâvan.
Astăzi, de la un birou improvizat de dr. Gâvan în propriul dormitor, Wörwag Pharma România numără 73 de angajați și contribuie cu 23% la vânzările globale ale grupului – un business de 50 de milioane de euro, rezultat construit pas cu pas, în 28 de ani.
Această evoluție nu reprezintă doar o cifră într-un raport financiar, ci este dovada palpabilă a unei culturi organizaționale care a rezistat testului timpului. „Ne păstrăm spiritul de firmă de familie, unde fiecare este important. Într-o industrie dominată de giganți, acest spirit agil și uman a devenit principalul avantaj competitiv”, a subliniat dr. Gâvan.
Una dintre cele mai relevante inițiative din perspectiva resurselor umane este programul Wörwag Start-Up lansat în 2019, și care reprezintă răspunsul direct al companiei la o realitate dură a pieței muncii din România: subevaluarea profesiei de farmacist.
Programul se adresează studenților la farmacie și le oferă o alternativă de carieră, demonstrându-le că expertiza lor poate fi valorificată mult mai complex în industria farmaceutică.
„Farmacistul român este, din păcate, cel mai slab plătit din Uniunea Europeană. Un reprezentant medical poate câștiga de trei ori mai mult decât un farmacist”, a spus dr. Gâvan.
Cu peste 80 de studenți anual implicați ca ambasadori sau interni, programul este mai mult decât o campanie de employer branding – este un pipeline de talente funcțional, iar filozofia din spate este o lecție pentru orice departament de HR: „Ne dorim oameni cu experiență, dar și mai mult ne dorim să formăm noi aceste experiențe.”, a concluzionat dr. Norina-Alinta Gâvan.
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Dr. Norina-Alinta Gâvan