Sfaturi pentru o petrecere de Crăciun reuşită
Pentru evenimentele cu mulţi oameni, cu gusturi și preferinţe diferite, trebuie găsită cea mai potrivită cale pentru ca toţi să se distreze şi să rămână cu o amintire plăcută pentru mult timp. Experienţa petrecerilor organizate de noi ne spune că toate cele cinci simţuri trebuie satisfăcute, pentru că detaliile construiesc întregul. Să le luăm pe rând.
Văzul. Decoraţiunile, bradul împodobit, Moş Crăciun, la fel ca tot ceea ce înseamnă aranjarea meselor trebuie să inspire de la început atmosfera de sărbătoare. Într-un anotimp rece culorile alese trebuie să fie calde iar modul de aranjare cât mai natural, cu bun gust şi eleganţă. Salonul nostru are o formă circulară care permite o imagine completă din orice unghi, pentru toţi invitaţii, astfel că elementele de decor sunt vizibile pentru toți cei prezenți.
Auzul. Trebuie răsfățat de colinde tradiţionale și cântece clasice de Crăciun, care ne duc cu gândul la sărbătorile de odinioară. De altfel, muzica este un factor esențial pentru reușita unei petreceri, indiferent de contextul în care se desfășoară ea. Lista de piese trebuie să fie una diversă, capabilă să satisfacă gusturi diferite și să ridice oamenii de la mese. Oricât de clișeistic ar suna, muzica este cea care dă tonul petrecerii și setează nivelul de voie bună pe parcursul serii.
Simțul olfactiv este plăcut gâdilat de mirosul de brad în combinaţie cu cel de portocale şi preparatele culinare tradiţionale. De altfel, se spune că mirosul proaspăt de brad și cel de cozonaci calzi sunt cele mai puternice asocieri cu ideea de Crăciun. O alternativă prietenoasă cu mediul este împodobirea brazilor de Crăciun în ghiveci. Astfel, la începutul anului următor brazii pot fi replantaţi.
Bucatele special pregătite răsfață papilele gustative. Chiar dacă petrecerile corporate au loc înainte de Crăciun, mâncărurile tradiţionale nu trebuie să lipsescă de pe masă. Meniul, însă, trebuie sa conţină și mâncare de post şi pentru vegetarieni. Pe lângă tradiționalele preparate pe bază de porc, un berbecuț la proțap stropit cu vin fiert amintește de Crăciunul de demult și devine un bun prilej de socializare între colegi la căldura focului.
Nu putem să ne imaginăm Crăciunul fără cadouri! Și petrecerile corporate nu fac excepție de la regulă. Fiind un eveniment în cadrul companiei, există mai multe variante pentru împărțirea cadourilor: colegii pot face schimb între ei, prin tradiționalul Secret Santa, sau primesc mici daruri din partea angajatorului. Împărțirea cadourilor și desfacerea lor sunt mereu momentele mult aşteptate ale serii, care încântă și amuză invitații. Un strop de autenticitate este dat de prezența unui Moș Crăciun cu barbă albă, costum roșu și tolba plină de daruri. Am acoperit, în mare, principalele ingrediente ale unei petreceti corporate reușite. Sigur, mai sunt și alte aspecte de luat în considerare cum ar fi alegerea unei teme, trimiterea invitașiilor sau asigurarea unui program de divertisment care să implice angajașii companiei în diferite jocuri și concursuri cu premii simbolice. Astfel, toată lumea va fi prezentă şi va participa activ lamarea petrecere a anului.
Alexandru Ropcea este manager La Seratta.