Start pentru performanţă
Pe Andrei l-am cunoscut în 2007 când eram colegi în aceeași multinatională. Pe atunci, nu alerga la maratoane, dar era cunoscut ca un coleg cu care iți face plăcere să lucrezi, cu inițiativă, implicat în ceea ce face și cu simț al umorului foarte dezvoltat. El a găsit puterea să-și facă o „radiografie” a vieții și să acționeze în direcția potrivită. Astfel, în 2010, Andrei era primul român care participa la maratonul de la Polul Nord. Între timp, a obținut și un loc în Cartea Recordurilor pentru „Timpul cel mai rapid de alergare a 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente”, a alergat pentru cauze sociale și s-a implicat în mai multe inițiative de promovare a sportului.
Ca o sursă de inspirație în plus, l-am invitat pe Andrei Roșu să răspundă la câteva întrebări și să ne împărtășească viziunea lui.
Care a fost persoana, cartea sau experiența care ți-a schimbat viața?
Nu pot să mă rezum la una singură, pentru că a fost un cumul. În primul rând, devenisem tată, iar asta este o experientă care nu avea cum să mă lase neschimbat. Cu fiecare zi care trecea în viața băiețelului meu (între timp am „primit” și o fetiță) îmi doream tot mai mult să devin un model pentru el: un tata care mănâncă mai sănătos, care este mai activ, care nu lasă temerile să stea în calea împlinirii lui. Apoi, a fost un curs de time management la care am participat și din care am început să aplic IMEDIAT! Și o mulțime de cărți, articole și alte resurse care mi-au susținut procesul de schimbare.
Care este viziunea ta despre o societate perfectă/ideală?
Pe scurt… una în care toți oamenii sunt încurajați și ajutați să își descopere, de la o vârstă fragedă, vocația. Restul va veni de la sine, pentru că o societate cu oameni care fac lucrurile din pasiune nu are cum să fie „defectă”.
Cum definești împlinirea personală și care sunt ingredientele pentru un trai fericit?
În primul rând, îmi conduc viața în așa fel încât să mă simt împlinit. Fericirea (și succesul) sunt stări temporare și, chiar dacă ele există din plin în viața mea – în acest moment – nu le „vânez” în mod conștient. Despre împlinire… am început să mă simt împlinit în momentul în care am simțit că sunt pe drumul cel bun, în acord cu valorile personale și cu obiectivele stabilite.
Ce înseamnă pentru tine eșecul? Ne poți da un exemplu personal?
Până cum câțiva ani trăiam cu impresia că drumul către succes (sau împlinire) este unul drept și fără obstacole. Trebuia doar să aștept momentul optim pentru a mă îndrepta în direcția respectivă. În practică, subscriu la motto-ul „orice succes venit peste noapte a fost obținut în 10 ani de muncă asiduă”. Orice mare victorie pesonală a fost o sumă de încercări și eșecuri. Cu cât a fost mai bună planificarea, cu atât au fost mai puține surprizele neplăcute.
Care sunt sursele tale de inspirație?
În planul meu de dezvoltare am alocată zilnic o perioadă de 20 de minute parcurgerii de filmulețe (de exemplu cele de la conferințele TED), articole etc. Desigur, nu mă rezum la cele 20 de minute, dar acest minim se întâmplă cu siguranță (de regulă, imediat după trezire, înainte de începerea antrenamentelor). Este extraordinar să am acces la ideile unor oameni care schimbă lumea. Îmi însușesc felul lor de a face lucruri și am observat multe similitudini în comporamentul lor: disciplină, organizare, perseverență, ambiție, un nivel bun de energie.
Ce cărți ți-ai propus să citești în următoarea perioadă?
Cel putin 20% din cărțile aflate în biblioteca firmei la care lucrez. Din „păcate”, colecția este în continuă creștere.
Care sunt planurile tale pentru 2014?
Voi începe prin a puncta ariile de interes ale vieții mele.
În primul rând, familia. Voi continua să fiu un părinte activ, să îi inspir pe cei dragi și să îi ajut să aibă un stil de viață sănătos și să își descopere pasiunile.
În carieră mă voi perfecționa, pentru a ajunge cel mai bun profesionist pe care îl cunosc.
La capitolul implicare socială, îmi mențin contribuția la proiectele începute în anii anteriori: Transmaraton (care crește frumos, ajungând la 150 de participanți și aproape 300.000 RON donați în cele două ediții) și 1000 km Balkan Challenge (eveniment care a depășit 50.000 euro donați pentru cauzele promovate în edițiile 2012 și 2013). De asemenea, rămân un donator benevol recurent de sânge și mi-am propus să donez, până la 62 de ani – vârsta maxim admisă – cel puțin o dată pe an. Nu în ultimul rând, am devenit ambasador Wings for Life World Run – ceea ce mă onorează!
În linie cu capitolul de mai sus, am ieșit „pe piață” în 2013 cu prima mea carte – în format eBook (Alergând cu Moș Crăciun – Maraton la Polul Nord), lansată pentru sprijinirea îngrijirii paliative acordate de Hospice Casa Speranței. Până în prezent, cartea a avut în jur de 5.000 de descărcări. Pentru 2014 am în lucru alte câteva cărți: continuarea aventurii de la Polul Nord (povestea celor 7 maratoane și 7 ultra alergate pe cele 7 continente), o carte de dezvoltare personală – împreuna cu Dan Luca (creatorul programului de coaching 5 a.m.) – și una despre vegetarieni români…
Ca vorbitor public, îmi voi prezenta în continuare povestea celor care doresc să o asculte. Reacțiile publicului sunt atât de bune după fiecare discurs (de tipul „datorită speech-ului tău mi-am schimbat viața”, „am înțeles ce vreau de la viață”, „am devenit cea mai productivă persoană pe care o cunosc” etc.), încât ar fi păcat să nu aloc suficient timp acestei arii. Am observat că mediul din care provin (cel „corporatist”) este cel mai interesat de prezența mea, dar și elevii și studenții au reprezentat și reprezintă un public devotat.
În zona de social media, blogul meu se apropie de borna 500.000 și îl păstrez în continuare ca pe un jurnal personal, în care scriu de fiecare dată când simt nevoia.
Activitatea mea de sportiv amator se împarte între antrenamente și competiții sau evenimente. Voi păstra, ca și în anii trecuți, un raport de 10 la 1 între numărul de kilometri parcurși la antrenamente și cel din competiții, indiferent că este vorba despre înot, pedalat, alergare sau toate trei la un loc. 2013 a fost anul cu cele mai multe evenimente sportive din viața mea (în total 16), iar reperele au fost cele două ultra triatloane (Dublul din Florida și Triplul din Mexic), pentru care am crescut constant distanțele parcurse la înot și cu bicicleta. În 2014 voi urca „ștacheta”, participând la un Quintuple Ultra: 19 km înot, 1800 km pedalat și 210 km alergare.
Ce sfaturi ai pentru cititorii acestui articol, care vor să-și stabilească obiective mărețe pentru acest an?
Am câteva recomandări sau, mai degrabă, pași pe care orice persoană ar trebui să îi parcurgă pentru a-și atinge obiectivele. În primul rând, să își acorde 30-60 de minute (preferabil dis-de-dimineață, când avem mintea limpede și nu suntem deranjați) pentru a decide care sunt obiectivele. Apoi, să răspundă câtorva întrebări: „de ce este important acest obiectiv pentru mine? (ce am de câștigat?)”; „mă va ajuta să fiu împlinit?”; „ce obiceiuri noi trebuie să îmi formez pentru a merge în direcția potrivită”; „ce sunt dispus să sacrific pentru a-mi atinge obiectivul? (timp, somn, efort fizic, relații, obiceiuri nocive etc.)”; „cât timp (în mod realist) îmi acord pentru a atinge acest obiectiv?” Și, la final, să facă un plan și să îl respecte, indiferent de vreme sau vremuri.
Carmen Balalia are o experiență de peste 7 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training și consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri. În prezent, Carmen este HR Specialist în cadrul KRUK Romania.
Facebook Page: Carmen Balalia