Adrian Mihai, CEO FAN Courier: Când salariile cresc fără a fi corelate cu productivitatea, companiile plătesc prin scăderea eficienței și pierderea locurilor de muncă

Majorarea salariului minim din economie este, fără îndoială, o măsură cu impact social, dar atunci când nu este corelată cu nivelul real al productivității, poate deveni o povară pentru companii. În loc să stimuleze creșterea, o astfel de decizie poate duce la pierderea eficienței operaționale, la reduceri de personal și, în cele din urmă, la dezechilibre în piața muncii, susține Adrian Mihai, CEO FAN Courier, liderul pieţei locale de curierat.
„Când salariul minim este majorat artificial, în anumite regiuni sau sectoare, efectele pot fi contrare intențiilor – pierderi de locuri de muncă, scăderea eficienței și chiar dispariția unor companii. În loc să sprijine economia, o astfel de măsură o poate destabiliza. Din păcate, nu am văzut nicio analiză concretă care să susțină această decizie, doar ideea că trebuie să ne aliniem la directive. Însă, alinierea trebuie să fie și cu realitatea productivității, nu doar cu nivelul salarial. Fără o bază solidă, o creștere salarială poate deveni un risc sistemic pentru orice companie”, a spus Adrian Mihai în cadrul evenimentului „𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲: Care este legătura dintre productivitatea companiilor românești și prosperitatea țării”, organizat de Revista CARIERE în luna aprilie în București.
Compania de curierat își optimizează constant activitățile pentru a îmbunătăți performanța businessului, investind masiv în tehnologie și infrastructură.
„Am dotat curierii cu echipamente moderne, inclusiv mașini și device-uri care le permit să își desfășoare activitatea mai eficient. Investim în mod constant în automatizări. Anual alocăm aproximativ 16-17 milioane de euro pentru a accelera procesul de livrare, pentru că, în acest domeniu, fiecare minut contează”, a devăluit Adrian Mihai.
În opinia sa, digitalizarea și inteligența artificială sunt esențiale pentru creșterea productivității, însă la fel de critici sunt o seamă de factorii ce țin de implicarea statului în mai multe direcții, precum dezvoltarea infrastructurii.
Un alt aspect important în creșterea productivității este încrederea.
„În România, creșterea încrederii se face treptat, dar și în acest sens am început să vedem progrese. De exemplu, în ultimii doi-trei ani, am reușit să livrăm direct în fața ușii, un fenomen care acum zece ani părea imposibil. Este un semn clar de progres”, a mai spus CEO-ul FAN Courier.
El consideră că, de cele mai multe ori, oportunitățile în business apar în momente de criză.
„Din experiența mea, perioada 2008-2009 a arătat că aceia care au identificat oportunitățile imediat după criză au cunoscut o creștere extraordinară”.
Deși sfaturile venite din partea specialiștilor au fost să oprească investițiile și să aștepte, echipa FAN Courier a continuat să investească, iar rezultatele au fost pe măsura riscurilor asumate, devenind astăzi principalul jucător în piața locală de curierat.
Speakerii celei de-a doua ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗲𝗹𝗮 𝗠𝗲𝗹𝗲𝗻𝗰𝗶𝘂𝗰, 𝗖𝗛𝗥𝗢 𝐬̦𝗶 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗹𝗶𝘂 𝗕𝗼𝗱𝗲𝗮, 𝗖𝗘𝗢, 𝗔𝗱𝗿𝗲𝗺; 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗟𝗮𝘇𝗲𝗮, 𝗛𝗥 𝗠𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗿 𝐬̦𝗶 𝗖𝐚̆𝘁𝐚̆𝗹𝗶𝗻 𝗚𝗲𝗼𝗿𝗴𝗲 𝗣𝗼𝘇𝗱𝗮𝗿𝗶𝗲, 𝗖𝗘𝗢, 𝗛𝗲𝗿𝘃𝗶𝘀 𝗥𝗼𝗺𝐚̂𝗻𝗶𝗮; 𝗗𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗥𝗼𝘀𝗲𝘁𝗸𝗮, 𝗖𝗵𝗶𝗲𝗳 𝗣𝗲𝗼𝗽𝗹𝗲 & 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲𝗿, 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝐬̦𝗶 𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗛𝗲𝗿𝗴𝗵𝗲𝗹𝗲𝗴𝗶𝘂, 𝗖𝗘𝗢, 𝗗𝗲𝗻𝗱𝗿𝗶𝗼, 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝗼𝗳 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝐬̦𝐢 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗲𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝘁𝗲𝗮, 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝗖𝗵𝗶𝗲𝗳 𝗣𝗲𝗼𝗽𝗹𝗲 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲𝗿 𝐬̦𝗶 𝗔𝗱𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶, 𝗖𝗘𝗢, 𝗙𝐀𝐍 𝗖𝗼𝘂𝗿𝗶𝗲𝗿.
Foto: Adrian Mihai, CEO FAN Courier