Aleksander Galitsky: Trebuie să îți adaptezi stilul de management în funcție de situație
Care sunt principalele criterii după care vă alegeți companiile în care vreți să investiți?
Fiecare investitor are câteva criterii după care își alege investițiile. Primul ar fi sectorul pe care crezi că îl cunoști cel mai bine, cunoști piața, tehnologia, înțelegi cum poți să ajuți acea afacere să evolueze. Noi operam în zona de internet și software, care în ziua de azi aproape ca nu mai prezintă nicio diferențiere între ele. Un alt aspect pe care noi îl targetăm este dorința managerilor acestor companii de a deveni jucători globali. Din acest punct de vedere selectăm mai degrabă oameni și nu afaceri. Oameni care au dorința, ambiția de a crea o afacere care să schimbe lumea.
Selectați modele de business care au dat deja rezultate sau alegeți să investiți și în startup-uri?
Alegem companii aflate în toate stadiile de dezvoltare, dar care îndeplinesc criteriile mai sus menționate: echipă, viziune și să activeze în zona de tehnologie. Totuși, dacă este o companie din domeniul tehnologiei a cărei activitate este desfășurată de un singur om, atunci nu ne asumăm riscul de a investi în acea companie. Este foarte greu să alegi să investești într-o companie care este dependentă de un singur om.
Care sunt țările europene care prezinta cele mai bune oportunități de investiții? Este România o destinație atractivă, în special în zona de tehnologie?
Cred foarte mult în țările emergente, în statele din Estul Europei. Nu cred că însă că Europa este o bună țintă pentru investiții deoarece aceste state au devenit foarte socialiste. Persoanele de aici nu mai lucrează la fel de mult, legislația muncii este foarte dificilă pentru antreprenoriat. Spre exemplu, nu este foarte ușor să renunți la oameni după 6-8 luni de zile, ceea ce pentru un start-up este esențial deoarece ai nevoie să faci schimbari rapide la nivel de echipă.
România este una din țările pe care le vizam pentru investiții deoarece există cunoștinte tehnice solide la nivelul populației, există câteva afaceri românești de succes în zona de tehnologie și din acest punct de vedere considerăm că este un stat pe care merită să îl avem în vedere.
În România au loc diverse evenimente în cadrul cărora antreprenorii vin și prezintă startup-urile lor diverșilor investitori prezenți în sală? Ați participat la un astfel de eveniment în România?
Nu, este prima mea vizită aici. Dar acest tip de evenimente sunt binevenite deoarece ajută antreprenorii să ia contact cu investitorii și invers. Totuși, sunt adeptul evenimentelor de cel puțin două zile, pe parcursul cărora antreprenorii și investitorii se pot cunoaște mai bine, se pot face alegeri mult mai bune în ceea ce privește echipele și afacerile în care se merită să se facă investiții și, nu în ultimul rând, investitorii au oportunitatea de a lua contact mai bine cu mentalitatea și cultura locală.
Ce ar trebui să facă firmele românești pentru a atrage atenția fondurilor de investiții?
Atragerea de capital poate fi o activitate care consumă mult timp, dar cred că cel mai important lucru care se poate face este organizarea de evenimente care să reunească antreprenorii și investitorii, pentru că așa cele două părți pot avea oportunitatea de a se cunoaște, iar companiile cu potențial pot fi reperate de fondurile de investiții. E nevoie de existența unei mici bucăți de Sillicon Valley în orice hub internațional de tehnologie, astfel încât ideile și inovatiile să poată să circule libere și să fie descoperite de oamenii potriviți.
Care sunt calitățile necesare pentru a fi un investitor de succes?
Ca să fii un investitor de succes, cred că trebuie să fii norocos (râde). Serios vorbind, trebuie să cunoști foarte bine domeniul în care vrei să investești, pe lângă cunoștințele financiare necesare acestui domeniu. De asemenea, este foarte important să îți creezi o echipă de oameni care au calități complementare celor pe care le ai tu și care să te ajute să rezolvi probleme din zone pe care tu nu le stăpânești foarte bine. Este la fel și pentru companiile mici, dar și pentru investitori. Trebuie să strângi în jurul tău cele mai bune persoane care să se completeze bine atât între ei, cât și pe tine. Și, nu în ultimul rând, trebuie să muncești mult. Când eram antreprenor, familia mea spunea că sunt mult prea ocupat deoarece lucrez prea mult. Dar când le-am spus că voi deveni investitor s-au bucurat și au spus că din acel moment o să am mai mult timp liber, o să angajez niște persoane tinere care să faca cea mai mare parte din treabă, iar eu voi lua deciziile. Din păcate nu a fost așa. Am început să călătoresc mai mult, am început să muncesc și mai mult. Așa că este o slujbă grea și trebuie să fii pregatit dacă decizi să mergi în această direcție. Deci, ca să ai succes în acest domeniu trebuie să muncești din greu, să îți placă ceea ce faci, să te înconjori de oameni foarte pricepuți.
Ați fost un membru important în cadrul programului spațial sovietic. De ce ați decis să renunțați la acest job și să deveniți antreprenor?
Mi-a fost greu, dar sunt unele momente în care trebuie să iei anumite decizii. Am mers la superiorul meu pentru a cere mai mulți bani pentru un proiect de care eram responsabil deoarece am considerat că suma acordată inițial era prea mica. Mi s-a transmis că avea bani pentru a construi o democrație, dar nu avem bani pentru a crea noi tehnologii. Dacă am văzut că nu pot obține finanțare pentru marile proiecte de tehnologie, am ales să îmi deschid propria afacere și să fac ceea ce știu, să dezvolt noi tehnologii.
Ca antreprenor ați lansat cinci afaceri care s-au dovedit adevarate povești de succes. Care a fost rețeta acestor succese?
Există câteva aspecte asupra cărora trebuie să îți concentrezi atenția pentru a reuși. Cel mai important lucru este să rămâi dedicat ideii pe care ai ales-o, deoarece ca antreprenor este foarte ușor să pierzi din vedere acest aspect. În perioada în care vrei să dezvolți o afacere ai foarte multe idei. Deci trebuie să rămâi concentrat și să intelegi că acea idee se poate transforma în timp și poate deveni un adevărat succes. Un exemplu în acest sens este PayPal, care la începuturi era o companie de securitate ce lupta împotriva fraudelor. Așadar, flexibilitatea este încă unul din ingredientele care îți pot aduce succesul. Trebuie să fii foarte ambițios și, așa cum am spus și mai devreme, trebuie să îți alegi o echipă foarte bună în jurul tău. Și am mai învățat un lucru foarte important de când am devenit antreprenor: atunci când concediezi pe cineva sau când cineva părăsește compania, nu căuta să acoperi postul lăsat liber imediat. E posibil ca tu sau unul din ceilalți angajați să poată face mai bine ceea ce facea fostul angajat. De asemenea, trebuie să știi să îți manageriezi bugetul și să ai în vedere creșterea, nu doar la nivelul companiei, cât și la nivelul segmentului de piață. Daca urmezi pașii corecți, și încasările vor crește. Acestea ar fi principalele puncte pe care un antreprenor ar trebui să le aiba în vedere.
Care este stilul dumneavoastră de management?
Am adoptat două moduri total diferite: cel de manager al unei companii și cel de investitor. Sunt două roluri total diferite și tranziția între ele a fost una dificilă pentru mine. În trecut, când eram executiv în cadrul programului spațial sovietic, eram foarte dur, încăpățânat, o persoană foarte neplacută. Când trebuie să realizezi niște obiective trebuie să fii foarte dur atât cu tine, cât și cu ceilalți. Pe de altă parte trebuie să ai carismă, iar pentru a motiva angajații, trebuie să le spui povești mărețe în care tu crezi și care să îi facă pe aceștia să se pună pe treabă. Totodata, trebuia să manipulez oameni, iar acest tip de management nu este unul dintre cele mai bune, dar asta este viața.
Când devii investitor, trebuie să renunți la pălaria de șef, de tip dur, și trebuie să devii un „nice guy”. Acest lucru este important atât pentru tine, cât și pentru partenerii tăi, deoarece în cadrul fondurilor de venture capital este vorba de parteneriat. Nu există un șef. Poți fi lider, persoana de care ceilalți ascultă, dar trebuie să înveți să te porți ca un partener. Am un coleg care este cu 15-17 ani mai tânar ca mine și trebuie să fiu egal cu el, deoarece este un băiat deștept și are mai multe cunoștințe decât mine în diverse zone și trebuie să fim parteneri, să ne completăm unul pe celalalt.
Și încă un aspect foarte important: atunci când deții un portofoliu de companii în cadrul unui fond VC, nu le manageriezi, ci le deservești prin cunoștințele și conexiunile pe care le ai, prin angajarea persoanelor potrivite care să ajute echipa să devina mai bună etc. Oferi companiilor bani însoțiți de servicii suplimentare și astfel finanțarea respectivă se transformă în „bani inteligenți”.
Aleksander „Sasha” Galitsky este co-fondator și managing partner al Almaz Capital Partners, unul din cele mai importante fonduri de Venture Capital din Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Almaz a investit în companii de tehnologie de top, inclusiv Yandex, care în urma listarea pe NASDAQ în 2010, a devenit al doilea cel mai mare IPO din domeniul internetului în lume, după Google. După listarea Facebook, Yandex ocupă poziția a treia în lume, dar continuă să fie pe primul loc în Europa.
Un binecunoscut inventator, antreprenor și investitor în Rusia, Statele Unite ale Americii și Europa,Galitsky a fost un executiv de top în industria spațialăsovietică și a fondat și condus în calitate de Director General 5 companii de succes din sectoare precum software-ul, de comunicații, semiconductori, internet și securitate.