Bogdan Pleșuvescu, Deputy Chief Executive Officer, Banca Transilvania: Cele mai mari provocări în integrări apar în zona de oameni, pentru că angajații se confruntă cu multă incertitudine și insecuritate

Integrarea unor instituții bancare precum cea finalizată recent de Banca Transilvania cu OTP Bank România nu se reduce doar la cifre, ci implică un proces complex de aliniere a oamenilor, culturilor și sistemelor, cu accent pe transparență și umanitate.
„Cele mai mari provocări în integrări apar în zona de oameni, pentru că aici angajații se confruntă cu multă incertitudine și insecuritate, atât cei din compania achiziționată, cât și din cea care integrează”, a spus Bogdan Pleșuvescu, Deputy Chief Executive Officer la Banca Transilvania, în cadrul evenimentului CEO & HR Roundtable – “Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie.
Din perspectiva acestuia, cheia succesului într-un astfel de proces constă în transparență și comunicare.
„Împreună cu colegii din HR, ne concentrăm să ajungem cu mesajul la grupurile cele mai vulnerabile, să le oferim claritate și confort. În cazul OTP Bank România, de exemplu, accentul s-a pus pe identificarea talentelor și asigurarea că fiecare angajat își va găsi un rol post-fuziune, toate sub umbrela unei abordări umane și de bun-simț”.
Banca Transilvania a anunţat la începutul lunii martie finalizarea cu succes a fuziunii cu OTP Bank România, în urma cătreia BT îşi consolidează poziţia de lider, cu 23% cotă de piaţă dobândită atât prin creştere organică, cât şi prin integrarea OTP Bank.
În paralel, Victoriabank din Republica Moldova, care a fost achiziționată la începutul anului 2018 de grupul financiar din Cluj, a finalizat fuziunea cu BCR Chișinău, fiind prima instituție locală care preia integral o altă bancă din țară.
Experiența din România vs. provocările din Republica Moldova
Banca Transilvania are o experiență solidă în integrări pe piața locală, unde a dezvoltat un proces amplu de comunicare. Însă în Republica Moldova, integrarea BCR Chișinău în Victoria Bank – prima de acest fel pentru grup – a adus dificultăți suplimentare, inclusiv culturale.
„Piața din Moldova e cum eram noi acum 15-20 de ani. E un reality check care ne ajută să vedem de unde am pornit și ce am realizat”, spune Pleșuvescu.
Un pas semnificativ a fost oficializarea limbii române ca limbă de comunicare internă la Victoria Bank.
„Am asumat riscuri, pentru că în unele zone din Republica Moldova se vorbește doar limba rusă, dar fiind parte a unui grup românesc, am vrut să promovăm cultura și comunicarea în limba română”, adaugă el.
Human banking, un concept care prinde rădăcini
În toate integrările, Banca Transilvania promovează filosofia human banking. „E greu să-i faci pe ceilalți să înțeleagă ce înseamnă, dar odată ce o simt, aderă la ea”, explică Pleșuvescu.
În Republica Moldova, această abordare a avut un succes neașteptat: „Colegii de la Victoria Bank au devenit cei mai mari promotori ai conceptului, pentru că au înțeles diferența pe care o aduce. În proiectele de integrare, cel puțin, identificarea talentelor, procesul de inducție și asigurarea confortului angajaților, astfel încât să își găsească un rol după fuziune, fac parte din abordarea pe care am încercat să o transmitem – una bazată pe bun-simț și pe o abordare umană. Totul se întâmplă din dorința de a performa și de a crea un mediu în care noi, ca organizație, să putem progresa în viitor”.
Economia în 2025
Privind spre viitor, Bogdan Pleșuvescu a apreciat că primele luni din 2025 au adus semnale mai optimiste decât cele anticipate în decembrie, dar a avertizat că evoluția depinde în continuare de o serie de factori – execuția bugetului, finanțări externe, investiții străine, ceea ce face ca economia să fie extrem de volatilă.
În plus, micii întreprinzători riscă să fie afectați de modificările fiscale și astfel, foarte multe investiții ar putea să fie amânate.
Speakerii primei ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: BOGDAN PLEȘUVESCU, Deputy Chief Executive Officer, și NEVENCA DOCA, HR Senior Executive Human Resources Director, Banca Transilvania; ADINA VIDROIU, HR Director EurA (Romania, Baltics, CIS, Moldova, Ukraine) & Hungaryși BOGDAN PUTINICĂ, General Manager CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, Romania, Ukraine), Microsoft; SIMONA COCOȘ, Director General, Zentiva Romania & Moldova și MIRELA COSTIUC, Head of P&O Commercial Operation, Zentiva Romania; MIRELA STERE, HR & Internal Communication Executive și ALBERT DAVIDOGLU, CEO, Macromex; DAN MORARU, Country Lead, 7Card.
CITEȘTE ȘI: Investiți în dezvoltarea angajaților dacă vreți să devină mai productivi cu ajutorul AI
Foto: Revista CARIERE