Este leadershipul nativ sau se învață? Ce răspunde un profesor specializat în pregătirea liderilor | INTERVIU

Talentul natural a fost mereu o explicație comodă pentru succes. În leadership, însă, confortul acestei idei devine riscant. Pentru că dacă ne mulțumim cu premisa că unii „se nasc lideri”, atunci tot ce ține de dezvoltare, antrenament, reflecție sau educație devine opțional. Ori exact acolo, în procesele invizibile, începe, de fapt, construcția unui lider autentic.
Am stat de vorbă cu Christof Miska, profesor specializat în pregătirea liderilor, despre natura leadershipului și despre ce diferențiază un șef eficient de un lider autentic.
Leadershipul e un proces
Dacă leadershipul ar fi doar o trăsătură înnăscută, n-am avea nevoie de niciun fel de pregătire, training sau educație, spune expertul în domeniu.
„Dacă ar fi doar o abilitate înnăscută, nu ar fi nevoie să ne implicăm în dezvoltarea leadershipului. Asta arată foarte clar că există o nevoie de a dezvolta leadershipul. Este posibil să ai anumite predispoziții care te fac un bun comunicator sau să ai multă expertiză și cunoștințe. Asta ajută întotdeauna. Dar, în cele din urmă, nimeni nu le are pe toate și întotdeauna există lucruri pe care trebuie să le înveți, să le dobândești sau să le dezvolți. Aici intervine importanța formării în leadership. Nu este neapărat vorba despre o singură abordare, ci despre abordarea care funcționează cel mai bine pentru tine și despre ce reușești să obții dintr-un anumit program sau inițiativă, pentru a-ți valorifica, în cele din urmă, întregul potențial. Așadar, identificarea a ceea ce ești capabil să faci este o sarcină importantă, aș spune, iar apoi deliberarea modului în care ajungi acolo, ce ai nevoie să faci și să înveți”, spune, pentru Revista CARIERE, Christof Miska, totodată Director Academic al programului de Master în Leadership și Management General din cadrul WU Executive Academy.

Christof Miska / Foto: Revista CARIERE
Șef sau lider?
Una dintre cele mai intens discutate teme este legată de diferența dintre un șef și un lider. Până într-un punct, cele două roluri au și calități comune. Dar să fii un lider e mai mult decât să fii șef.
„Un șef este, în esență, cineva care îi face pe ceilalți să facă lucrurile care trebuie făcute, și uneori ne referim la asta ca fiind management clasic, adică planifici, organizezi, execuți și controlezi. Dar leadershipul este mult mai mult decât atât. Desigur, include și acest rol de a fi șef și de a-i face pe oameni să execute, dar implică și să le oferi un scop, să-i faci să înțeleagă de ce este important ca munca să fie realizată. De asemenea, pot exista alternative, direcții strategice diferite, iar tu ești cel care le oferă acea direcție. Asta le oferă oamenilor un sentiment de scop, dar și de siguranță. Îi faci să se simtă valoroși și, în acest fel, îi motivezi. Leadershipul implică multe alte aspecte și responsabilități și are, aș spune, mult mai mult potențial decât simplul rol de șef, atunci când vine vorba de a ajuta oamenii să crească, de a face o companie să progreseze, să devină mai competitivă și de a avansa în afaceri”, explică Miska.
Leadershipul nu e despre control absolut
Una dintre ideile cel mai greu de acceptat în mediile de afaceri este renunțarea la fantezia controlului total. Leadershipul modern presupune nu doar asumarea incertitudinii, ci și gestionarea ei inteligentă.
„Avem această concepție că liderii și oamenii de afaceri controlează totul, dar, în practică, acest lucru nu funcționează cu adevărat. Poți presupune că managementul controlează anumite lucruri, dar într-o măsură mult mai limitată. Leadership înseamnă să recunoști că nu poți controla totul, dar să fii foarte clar în ceea ce privește domeniile unde ai influență și, astfel, să înțelegi ce este necesar pentru a gestiona acele aspecte pe care nu le poți controla. Iar într-o lume în care lucrurile se schimbă drastic și radical, este absolut esențial să știi în ce direcție vrei să mergi ca lider, ce poți influența și să fii conștient de ceea ce nu poți controla, deoarece în acest mod îți poți croi un drum și poți lucra spre ceea ce poate nu este foarte clar nici pentru tine, nici pentru ceilalți”, mai spune Christof Miska în interviul acordat Revistei CARIERE.
Să fii un bun lider înseamnă, așadar, să îți asumi un proces continuu de clarificare, învățare și direcționare. Cei care refuză acest parcurs în numele „talentului natural” ratează esența leadershipului, cea care le permită să evolueze în mod constant.
CITEȘTE ȘI: DINCOLO DE FUNCȚIE: Drumul liderului care nu se oprește | În culisele WU Executive MBA Bucharest – VIDEO
Foto articol: ID 56359810 @ Costasz | Dreamstime.com