Lectii de leadership, din cifre
– Un sondaj efectuat in 2005 (Corporate Leadership Council High Potential Management Survey) arata ca doar 7% dintre angajatii cu high-potential nu sunt de acest calibru. Insa ne mai dezvaluie si ca doar 29% dintre acestia sunt cu adevarat angajati valorosi. Aceasta inseamna ca procentul majoritar de 71% este format din persoane cu potential ridicat, dar care nu ajung deloc la urmatorul nivel de performanta.
Ce-i de facut? Unde ni se irosesc talentele? Cine este responsabil? Cine ar trebui sa fie prima persoana care sa traga un semnal de alarma si sa ia initiativa?
– Center for Creative Leadership a publicat un sondaj din care a reiesit ca executivii de succes au invatat cele mai importante lectii de leadership din urmatoarele surse:
- Schimbarile prin care au trecut de-a lungul timpului – 70%
- Alte persoane (sefi, coach-i, mentori etc.) – 20%
- Cursuri si carti – 10%
Pare-se ca schimbarile inerente, si mai ales cele din ultimul timp, ar trebui sa ofere mari lectii de leadership. Da, asa ar fi, daca liderii nostri ar invata din fiecare eveniment care, neajungand sa fie un succes, este necesar sa fie o lectie invatata si de nerepetat.
– Tot din sondajele din ‘Center for Creative Leadership’ reiese ca ‘organizatiile cu lideri de foarte buna calitate au sanse de 13 ori mai mari sa performeze la standarde extrem de ridicate fata de concurenta, in urmatoarele zone: financiar, calitatea produselor si a serviciilor, people engagement si satisfacatia clientului. Sanse de 13 ori mai mari reprezinta un procent urias, de luat in seama de urgenta!
– Un alt sondaj arata ca 43% dintre CEO si 71% dintre senior executives, in Statele Unite ale Americii, au lucrat cu un coach; iar 92 dintre acestia au in plan sa mai foloseasca serviciile unui coach din nou.
– Un studiu efectuat in 2009 de catre Hay Group si Businessweek.com (Best Companies for Leadership Study) arata ca 94% dintre respondentii inclusi in Businessweek.com in lista companiilor cu un nivel de leadership ridicat au raspuns ca organizatia din care fac parte se implica in mod activ in dezvoltarea unor planuri de succesiune, comparativ cu 2/3 dintre celelalte companii. Aici imi permit un comentariu, fara sa fi facut un studiu in companiile cu care am lucrat de-a lungul timpului: cred ca procentul la noi este sub 10%, din pacate.
– Un alt studiu din 2011 arata ca 1 din 3 companii au lideri cu planuri de dezvoltare pe termen lung in ciuda faptului ca aceste planuri sunt strans legate de calitatea leadership-ului din companii si, evident, de rezultatele acestora.
– 2009 High Impact Leadrship Development Study arata ca primele 6 best practices din leadership development sunt:
- Implicarea echipei in luarea deciziilor
- Definirea unor competente de leadership potrivite persoanelor, echipelor, culturii etc.
- Alinierea cu strategia de business
- Atentia pe toate nivelele de leadership
- Dezvoltarea continua
- Integrarea cu Managementul Talentelor
Voua ce vi se potriveste? Ce ati putea initia? Ce schimbari ati putea produce, mai intai in voi si mai apoi in echipa cu care lucrati?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different