3 paşi care te duc mai aproape de o promovare
Lucrurile se mişcă la nivel intern, în organizaţii. Dacă din afară peisajul pare anost, în interior se cern talentele. Acum angajatorii se gândesc de două ori înainte de a neglija „potenţialul” unui salariat. În acest context mi s-a părut inspiraţional următorul articol publicat de Erika Andersen, pe Forbes.com:
Ce ar fi dacă ai avea un cufăr cu aur, iar cineva ar veni la tine şi ţi-ar spune: „Ar trebui să-mi dai şi mie din el. Sunt vecinul tău de atâta timp, aşa că merit şi eu” sau „Ştii, eu nu am nici un pic de aur aşa că ar trebui să-l împarţi pe al tău cu mine”. Cât de logic îţi sună cele două rugăminţi?
Gândeşte-te că în fiecare zi văd angajaţi care cer ceva – o mărire, o promovare, un job mai răsunător – folosind exact aceeaşi logică de mai sus. Se duc la şefii lor şi spun ceva de genul: „Promovează-mă pentru că sunt aici de ceva timp şi nu am fost promovat până acum şi am nevoie de mai mulţi bani”. Motivul pentru care o astfel de rugăminte nu dă rezultate este următorul: este o cerere egoistă. Este vorba despre „ce ai tu nevoie” versus „ce faci pentru organizaţie”.
Înainte de a scrie câteva sfaturi despre cum să îţi creşti şansele la o promovare trebuie să precizez următoarele: dacă şeful tău nu este o persoană de încredere, este excesiv de autoritar şi închis, atunci cel mai sigur promovarea nu va fi apărea prea curând. Din păcate, astfel de şefi, nesiguri pe ei înşişi, se simt ameninţaţi de angajaţii care aduc plus valoare şi nu pot construi o relaţie autentică cu subordonaţii lor.
Prin urmare, plecând de la premisa că şeful tău este o persoană rezonabilă, iată 3 mijloace care te pot aduce mai aproape de o promovare:
1. Îndeplineşte-ţi actualul job foarte foarte bine – destul de des văd oameni care fac lobby pentru poziţii mai mari, mai interesante, mai sus în ierarhie, când ei nici măcar nu fac o treabă atât de bună în actuala poziţie (şi unii dintre ei au şi scuze pentru această atitudine: „ Nu mă simt destul de provocat pentru a excela”, „Nu se ridică la nivelul competenţelor mele”). Cea mai bună cale de a demonstra că eşti pregătit pentru următoarea treaptă ierarhică este să fii cel mai bun în ceea ce faci acum. Fii acum acel factor de plus valoare. Să fii extraordinar în actuala funcţie, fără să te epuizezi, este cea mai bună recomandare. Când oameni văd că cineva face o treabă foarte bună fără să se extenueze, întrebarea logică este: „oare de câte este capabil acest om?!”.
2. Ridică mâna – Când cineva din echipa ta cere ajutor, iar tu poţi să i-l oferi fără să îţi compromiţi propriile rezultate, spune “Da”. De multe ori ne lăsăm cuprinşi de o stare cumva reflexivă, de tipul „ nu e treaba mea” – când şefii se gândesc pe cine să promoveze ei nu se raportează doar la cei care obţin rezultate bune, ci şi la cei care contribuie la succesul întregii echipe. Şi când colegii au ocazia să contribuie la succesul altuia, este mult mai probabil ca ei să susţină persoana care a fost lângă ei când au avut nevoie. Şi aşa ajungem la punctul 3…
3. Fii aliatul celor pe care ţi doreşti ca aliaţi – la fiecare loc de muncă vei avea aliaţi (oameni care te vor ajuta să obţii succesul), adversari (oameni care te vor împiedica să obţii succesul) şi observatori (cei care se vor mulţumi să privească de pe margine). În drumul tău spre promovare trebuie să îţi construieşti alianţe cu cei care pot influenţa acea decizie. Aşa că sigur vei vrea să dezvolţi o alianţă cu şeful tău, însă nu trebuie să neglijezi şi celelalte persoane care ar poutea avea un cuvânt de spus (de exemplu, şeful şefului tău sau şeful de la HR sau chiar colegul tău).
Ce trebuie să înţelegi este că nu vorbesc despre nişte politici josnice şi murdare de a obţine o promovare. Cea mai bună modalitate de a-ţi crea aliaţi este să fii tu la rândul tău un aliat. Şi tu trebuie să contribui la succesul altora.
Dacă te vei concentra pe modul în care poţi aduce valoare în organizaţie şi în jurul tău atunci vei fi mai aproape de următoarea treaptă din cariera ta.