Cum sa atragi si sa angajezi talente
Permite oamenilor sa-si foloseasca efectiv talentul
Iata ce se intampla, mult prea des, in afaceri. O echipa de management decide ca un candidat la un loc de munca are „talent incredibil”. Ei au nevoie sa il/o angajeze. Dar, odata recrutata, persoana respectiva nu primeste libertatea de a-si folosi pe deplin talentul. In schimb, este obligata sa se potriveasca intr-un sistem existent, un mod de lucru existent sau o situatie politica existenta.
Aceasta este provocarea cu care se confrunta toate organizatiile: magazine mici, start-up-finantat, firme de productie bine stabilite si chiar echipe sportive.
In sportul de performanta, de exemplu, proprietarii angajeaza un manager doar pentru a-i limita puterile. Din cauza ego-ului sau din alte motive, proprietarul limiteaza capacitatea managerului de a alege echipa sau de a decide cine joaca. Acesta este motivul pentru care marii managerii au de multe ori rezultate mediocre: ei nu ajung sa isi foloseasca pe deplin talentul pentru care a primit postul.
Banii sunt un stimulent puternic de angajare
Da, dar succesul si insemnatatea/sensul, sunt chiar mai puternice. Daca dai posibilitatea si resursele necesare unei persoane talentate pentru a face ceea ce s-au nascut sa faca, ei vor face tot posibilul sa se alature organizatiei tale. Cu cat ii este oferita mai multa libertate in decizii, cu atat oferta de angajare ii va fi mai atractiva.
Cea mai mare provocare: Nu ii oferi un job pe care il are deja
Daca vrei sa „furi” un mare agent de vanzari, nu vei putea sa il atragi, oferindu-i un loc de munca in vanzari comparabile. Acelasi lucru este valabil si pentru manageri, programatori, designeri si profesionisti din domeniul financiar. Trebuie sa ii oferi ceva diferit fata de ce ii ofera deja locul de munca existent.
In schimb, trebuie sa cunosti suficient de bine persoana pentru a intelege ceea ce este cu adevarat si ce vrea sa faca. In loc sa sti ce a facut, trebuie sa descoperi ceea ce aspira sa faca.
La fel ca cele mai multe „miscari inteligente”, aceasta necesita munca si perseverenta. Este mai greu de inteles potentialul unei persoane decat trecutul lor, dar potentialul uman este cea mai mare comoara a tuturor. Fiti sau deveniti o organizatie care intelege si alimenteaza potentialul uman.
Cei mai multi dintre noi au capacitatea de a face mult mai mult decat ne-am imagina si cu siguranta mult mai mult decat isi imagineaza „seful”.
Daca doresti sa atragi talente incredibile, crede in oameni mai mult decat crede echipa lor de management din care face parte acum. Invata sa recunosti potentialul altor oameni. Scoate ce e mai bun din ceilalti.
__________________________________________________________________________________
Aceste sfaturi sunt spuse de Bruce Kasanoff, un ghostwriter pentru antreprenori și directori. Este autorul cartii „Cum sa te auto-promovezi fara a fi un nemernic”.