Cum să-ţi motivezi angajaţii în timpul verii
1. Empatizează cu angajaţii.
Faptul că vara toţi îşi doresc mai mult timp liber şi mai multă distracţie nu e singurul motiv pentru diminuarea productivităţii. După iarnă, oamenii au nevoie de o pauză. Vremea caldă şi zilele lungi le permit oamenilor să iasă la aer, să nu se mai gândească la muncă şi să-şi încarce bateriile. Copiii nu au şcoală şi părinţii vor să folosească acest timp pentru a-l petrece cu familia.
Managerii trebuie să empatizeze cu aceste dorinţe ca angajaţii să fie motivaţi la muncă. Află ce nevoi au, cum se simt. Sunt oare stresaţi şi suprasolicitaţi? Ce planuri de vacanţă au? Trebuie să elaborezi cu departamentul HR un plan special pentru vară? Află de la angajaţi ce poate face compania pentru ei şi planifică evenimente pentru întreaga familie.
2. Încurajează-i să-şi ia concediu.
Când subordonaţii se simt suprasolicitaţi şi neapreciaţi la justa valoare, munca lor are de suferit. E important ca liderii să-i încurajeze să-şi ia concedii. Aşa îşi limpezesc mintea, scapă de stres şi-şi reîncarcă bateriile. Membrii echipei pe care îi tratezi bine te vor trata bine pe tine şi firma ta la întoarcere.
Productivitatea per total are de câştigat de pe urma vacanţelor. Peste 50% din angajaţi se simt odihniţi, şi puşi pe muncă şi 40% se simt mai productivi şi mai motivaţi la locul de muncă atunci când se întorc din vacanţă. Ia în considerare implementarea unei „casual Friday” cu program redus. Concursurile şi tombolele la locul de muncă care oferă drept premiu o zi de vacanţă sau o vacanţă plătită pentru întreaga familie sunt un mod grozav de a-ţi motiva echipa.
3. Programează evenimente pentru întreaga echipă.
Adu distracţia verii la locul de muncă, ca să se poată bucura de ea şi cei care nu sunt în concediu. Grătarele sunt obligatorii. Fă-ţi angajaţii şi familiile lor să se bucure de vremea frumoasă. Include activităţi pentru copii şi adulţi, du-i la bowling sau la laser tag şi oferă-le o masă copioasă. Plănuieşte pentru finalul verii un concurs de albume foto. Câştigătorul va obţine un premiu special, de pildă, bilete de avion plătite de firmă pentru următoarea vacanţă. Creează un album foto la care să contribuie toţi membrii echipei, ca să se mândrească cu distracţiile şi vacanţele lor.
4. Foloseşte-ţi resursele.
Nu-ţi face griji că ai un buget limitat. Există şi moduri ieftine de a te distra alături de echipa ta. Programează un curs de yoga cu un instructor, curs ce va fi organizat la sediul firmei – foloseşte pentru asta spaţiul în exces pe care îl ai – pe timpul verii. Împarte-ţi angajaţii pe echipe, fiecare echipă trebuind să decoreze un perete al depozitului. Foloseşte spaţiul proaspăt decorat pentru a organiza o petrecere la locul de muncă sau pentru petreceri cu familiile.
5. Vorbeşte cu membrii echipei tale.
Comunicarea e esenţială. Dacă un eveniment pentru angajaţi are loc într-o zi a săptămânii şi managerul e preocupat că echipa nu se va concentra la muncă în acea zi, trebuie să le spună membrilor echipei. Aceasta e coloana vertebrală a oricărei echipei: că membrii ei au încredere unul în celălalt.