Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer FAN Courier: Ca să rămânem competitivi, trebuie să ne uităm în interiorul organizației și să ne susținem angajații în transformarea digitală

Transformarea digitală a unei companii merge mână în mână cu transformarea culturală, iar aceasta este abordarea strategică adoptată de FAN Courier, liderul pieţei locale de curierat.
„Pentru a fi în continuare competitivi, trebuie să ne uităm un pic în interior și să-i susținem pe angajați în transformarea pe care organizația și-a propus-o”, a spus Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer al FAN Courier, prezentă în cadrul evenimentului „𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲: Care este legătura dintre productivitatea companiilor românești și prosperitatea țării”, organizat de Revista CARIERE în luna aprilie în București.
Începând cu 2024, compania a demarat un proces de transformare organizațională, care implică echipe din toate ariile, ambasadori ai schimbării și un dialog constant cu angajații, pentru ca direcțiile de dezvoltare să fie aliniate nevoilor reale ale celor implicați.
„Cel mai mare indicator și presiunea principală în business-ul nostru provine din timp, iar acest lucru pune o mare presiune pe angajații noștri curieri. Cum putem crește productivitatea? În prezent, FAN Courier se află într-o etapă în care își dorește sisteme integrate, iar acest proces presupune transformarea și digitalizarea activităților. Aceasta înseamnă nu doar o schimbare de mindset, ci și necesitatea unui apetit puternic pentru digitalizare. Trebuie să fim atenți la modul în care stârnim interesul angajaților pentru a face lucrurile mai rapid, mai bine și mai eficient, încurajându-i să își dezvolte noi competențe” a punctat Nicoleta Pantea.
Ea consideră că un curier bun nu doar că își îndeplinește sarcinile, dar se implică activ în creșterea gradului de statisfacție al clientului. Acest lucru înseamnă să existe un spirit de familie, o atașare față de brand și, mai presus de toate, flexibilitate.
În acest context, provocarea principală a companiei este de a menține acest standard ridicat și de a atrage și păstra angajați competenți și orientați spre client.
Ca o măsură de protecție în fața provocărilor cu forța de muncă, sezonier sau în vârfuri de cerere, precum Black Friday, Fan Courier a început să contracteze oameni din străinătate. Inițial, aproximativ 100 de lucrători din Nepal au fost aduși pentru a sprijini operațiunile, iar acum alte 150 de persoane urmează să ajungă în țară.
Din perspectivă strategică, Nicoleta Pantea împreună cu echipa de HR, se concentrează pe anticiparea nevoilor angajaților. Oferirea unei componente variabile a salariilor, care le permite acestora să-și ajusteze venitul în funcție de performanța lor, reprezintă o altă modalitate prin care compania răspunde provocărilor economice. De asemenea, pentru a sprijini echipele de management, compania a început să ofere educație financiară, pregătind liderii să gestioneze bugetele într-un mod responsabil și să își îmbunătățească abilitățile de administrare a resurselor financiare.
„În cadrul exercițiului bugetar, luăm în considerare o marjă, încercând să identificăm zonele de eficientizare. De asemenea, ne concentrăm mult mai atent pe predicția creșterii forței de muncă și pe alinierea la tehnologie și digitalizare. În plus, am început să implementăm un program de educație financiară pentru echipele de management, pregătindu-i astfel să își administreze bugetele alocate într-un mod responsabil”, a concluzionat Nicoleta Pantea.
Speakerii celei de-a doua ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗲𝗹𝗮 𝗠𝗲𝗹𝗲𝗻𝗰𝗶𝘂𝗰, 𝗖𝗛𝗥𝗢 𝐬̦𝗶 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗹𝗶𝘂 𝗕𝗼𝗱𝗲𝗮, 𝗖𝗘𝗢, 𝗔𝗱𝗿𝗲𝗺; 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗟𝗮𝘇𝗲𝗮, 𝗛𝗥 𝗠𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗿 𝐬̦𝗶 𝗖𝐚̆𝘁𝐚̆𝗹𝗶𝗻 𝗚𝗲𝗼𝗿𝗴𝗲 𝗣𝗼𝘇𝗱𝗮𝗿𝗶𝗲, 𝗖𝗘𝗢, 𝗛𝗲𝗿𝘃𝗶𝘀 𝗥𝗼𝗺𝐚̂𝗻𝗶𝗮; 𝗗𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗥𝗼𝘀𝗲𝘁𝗸𝗮, 𝗖𝗵𝗶𝗲𝗳 𝗣𝗲𝗼𝗽𝗹𝗲 & 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲𝗿, 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝐬̦𝗶 𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗛𝗲𝗿𝗴𝗵𝗲𝗹𝗲𝗴𝗶𝘂, 𝗖𝗘𝗢, 𝗗𝗲𝗻𝗱𝗿𝗶𝗼, 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝗼𝗳 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗻𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝐬̦𝐢 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗲𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝘁𝗲𝗮, 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 𝗖𝗵𝗶𝗲𝗳 𝗣𝗲𝗼𝗽𝗹𝗲 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲𝗿 𝐬̦𝗶 𝗔𝗱𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶, 𝗖𝗘𝗢, 𝗙𝐀𝐍 𝗖𝗼𝘂𝗿𝗶𝗲𝗿.
Foto: Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer al FAN Courier