Ce joburi vor tinerii și ce li se oferă
Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns specialiștii în recrutare din cadrul platformei SmartDreamers.com, care au realizat un studiu pornind de la oferta de joburi și aplicări. Astfel, au fost identificate cele mai atractive domenii de activitate, precum și orașele și județele cele mai active pe piața de recrutare.
Oferta de lucru din București, peste cea din provincie
Bucureștiul oferă cele mai multe joburi la nivel național, 48% din totalul ofertei, fapt ce denotă că nivelul de atractivitate a unei cariere în capitală este unul ridicat. Clujul este, cu 28%, județul care urmează capitala în topul joburilor, dar la o distanță totuși foarte mare. La nivel național, Iașiul este județul care completează podiumul numărului de poziții disponibile, cu 13% din ofertă, dar la mică distanță de Timiș, cu 11% din totalul joburilor existente pe platforma SmartDreamers.
IT-ul este domeniul de bază în București, cu 44% din totalul joburilor în capitală, fiind urmat la mare distanță de Customer Support (14,5%), Vânzări (9,6%) și Financiar (4,3%). Interesant e că IT-ul domină acest capitol și în alte județe, precum Timiș (33.3%), Iași (33,3%), Cluj (30,5%) sau Sibiu (28%) . Putem deduce astfel că în toată țara e nevoie de specialiști în informatică, în special pe poziții de programator, Java sau PhP developer. Joburile în Vânzări sunt, de asemenea, la mare căutare la nivel național. În județele Iași (12,2%) și Cluj (12%) aceste poziții ocupă locul secund într-un top al joburilor puse la bătaie de companii.
Tinerii visează la posturi în Vânzări, IT și Marketing
Interesant e și comportamentul candidaților la joburile puse la bătaie. Numărul aplicărilor pe domenii de activitate denotă care sunt direcțiile pe care tinerii profesioniști din România le urmează în privința unei cariere. Cifrele arată că tinerii visează la joburi în Vânzări (29,5% din totalul aplicărilor), IT (18,65%), Marketing (16,15%) și în Administrație (11,54%).
Candidații la joburi preferă în special ofertele de joburi permanente, aplicările la acest tip de contracte fiind de 15 ori mai mare decât în cazul joburilor cu înțelegere determinată sau, altfel spus, temporare. Internship-urile rămân o unealtă eficientă pentru tinerii aflați în căutarea primei experiențe de lucru. Aproximativ una din cinci aplicări pe SmartDreamers se face pentru unul din programele de Internship existente pe platformă, mai precis 19% din totalul aplicărilor, spre deosebire de aplicările la joburi temporare (5% din total).