Iniţiativele tale nu sunt luate în seamă de şef? Ce trebuie să faci
Oferă-le o viziune, nu doar o idee
Cea mai bună cale de a-ți vinde imputul creativ este entuziasmul. Atunci când vine momentul să le povestești ce vrei să faci, fa-o astfel încât să te creadă. Trebuie tu să fii primul om care este convins de reușita unei idei ca să-i poți convinge pe alții. Și, mai ales, fii atent să le transmiți că nu prezinți o simplă idee, ci le oferi o viziune.
Fă-ți temele
Nu te grăbi cu prezentarea ideii. Analizeaz-o pe toate părțile. Descoperă care-i sunt părțile pozitive și negative. Vezi dacă este o idee originală sau a mai fost pusă în practică. Dacă ai mai fost fost implementată, vezi dacă o poți adapta domeniului tău. Nu pierde timpul altora, doar pentru că tu nu vrei să-ți dedici mai mult timp pe analiză și execuție.
Testează înainte
Ia câțiva colegi în care ai încredere și prezinte-le înainte ideea pe care o ai. Vezi ce feedback îți oferă. Asculă-i cu atenție și orice critică constructivă îți oferă, accept-o fără să te plângi că nu îți înțeleg ideea. Nu-i lasă să-ți frângă entuziasmul prin critica lor, dar fii pregătit și pentru cazul în care ei îți vor demostra cu argumente că ideea ta… nu e chiar cea mai grozavă.
Arată beneficiile
Ca mangerul să-ți ia în considerare ideea și s-o pună în practică, ar trebui să îi arați ce beneficii poate aduce companiei. O idee bună poate reduce costurile sau crește profitul. Poate îmbunătăți productitivtatea companiei sau poate duce la îndeplinirea obiectivelor într-un timp record, deci poate eficientiza organizația în ansamblul ei.
Răspunde clar
Atunci când îți susții prezentarea și apar nelămuriri, nu te sfii să le ataci frontal. Cei care își vor da ok-ul pe validitatea ideii tale trebuie să fie lămuriți în toate aspectele problemei. Cu cât mai clar vei răspunde cu atât vei parea mai convingător, mai stăpân pe situație. Un răspuns nesigur va atrena doar respingere și neîncredere.
Fii flexibil
Dacă managerul tău începe să-ți facă sugestii despre cum ai putea să îmbunătățești o parte din ideea propusă nu respinge apriori propunerea sa. E doar un semn că șefului tău îi surâde idee și dacă vrea s-o îmbunătățească este doar pentru că vrea să și-o asume în parte. Nu fii zgârcit cu detaliile și nici nu te teme că îți va fi furata ideea. Treaba ta este s-o vezi îndeplinită, în primul rând.
Upgradează primul draft
Întotdeauna fii dispus să îmbunătățești varianta inițială. Asta înseamna că trebuie să te gândești și în avans după ce ideea va avea unda verde. Ce colegi vor fi implicați în acest nou proiect? Va trebui să prezinți ideea și șefilor șefului tăi? Atunci vei avea nevoie de o prezentare mult mai inovativă și dezvoltată. Pleacă de la prezumția că ideea ta va fi acceptată și pregătește-te din timp pentru un al doilea draft.