Cosmin Vînătoru, Danone: Ca lider, am învățat să fiu empatic și să creez siguranță psihologică în echipă | Jurnal de Leadership – Podcast CARIERE

Este primul român care a ajuns în boardul regional al producătorului de iaurturi Danone și conduce în prezent o echipă formată din 29 de oameni din 5 țări. Primul lui job a fost la catedră (profesor de engleză), iar în ultimele două decenii a ocupat roluri de leadership în mai multe industrii, în companii americane. De aproape patru ani face parte din echipa companiei franceze Danone, unde are o misiune complexă: să se asigure că afacerile se dezvoltă în conformitate cu reglementările fiecărei țări și cu mediul de business din țara respectivă, dar într‑un mod sustenabil pentru consumatori și pentru companie.
Absolvent al Facultății de Drept în Alba Iulia, Cosmin Vînătoru s‑a angajat ca profesor suplinitor de limba engleză în ultimul an de facultate pentru a‑și suplimenta veniturile, însă și‑a dorit mereu să ajungă într‑o companie internațională. „M‑a ajutat foarte mult în carieră prima experiență profesională. Având în fața mea copilașii, am învățat cum să comunic pe limbajul lor, cum să mă fac înțeles, cum să mă fac ascultat și cum să ascult la rândul meu în așa fel încât să le înțeleg nevoile. Am învățat să empatizez, am învățat să dezvolt oameni și să dezvolt caractere și am realizat că exemplul meu este cel pe care îl urmează ei. Și cumva partea asta de «walk the talk» încă de atunci am învățat‑o”, a spus Cosmin Vînătoru, Director Europa Centrală și de Est, Secretariat General, Danone, în cadrul podcastului CARIERE – Jurnal de Leadership.
Cosmin are o vastă experiență profesională în domeniul corporate pe zona de legal, în companii americane precum Colgate‑Palmolive (bunuri de larg consum), Nobel (telecomunicații) și Pfizer (farma), însă visul lui a fost să ajungă în boardul unei companii internaționale. Oportunitatea aceasta s‑a ivit la Danone, o companie cu acționariat francez, dar fondată în Spania, unde a fost primul român din boardul regional (Europa Centrală și de Est). Ulterior, i s‑au alăturat alți trei colegi români în board.
Oamenii trebuie să fie co‑participanți la deciziile de business
Coordonează activitatea funcțiunii de Secretariat General în cadrul Danone pe regiunea Europei Centrale și de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Cehia și Slovacia), unde România reprezintă cea mai mare piață, întrucât are și fabrica Danone din regiune. În cele cinci țări ale Europei Centrale și de Est, Danone are 800 de angajați, dintre care 400 sunt în România.
„Secretariatul General este un departament specific cumva companiilor francofone. La Danone, Secretariatul General înseamnă Legal, Compliance, Regulatory – adică partea de General Counsel, Corporate Affairs – public affairs și comunicare –, dar și departamentul nostru de sustenabilitate.”
Cea mai importantă lecție de leadership învățată de Cosmin în cadrul Danone este legată de empatie și de crearea unui mediu de lucru în care siguranța psihologică a angajaților este normă.
„Am învățat cea mai valoroasă lecție de leadership – și pe care am învățat‑o aici: este empatia și este crearea acelui safe space de care toată lumea vorbește, crearea acelui spațiu de siguranță în care să ne putem exprima ideile, conceptele în mod liber, fără a fi judecați, fără a ne teme de repercusiuni. Eu am fost crescut într‑un mediu de business american. Acolo, leadershipul este top‑down, adică se implementează toate deciziile care au fost luate la un alt nivel, fără niciun fel de discuție. Aici, în Danone, cultura este alta – cultura este mai colaborativă, mai mult axată pe comunicare.”
Spune că pentru el a fost o lecție importantă să vadă că deciziile luate de el sau deciziile luate în board erau destul de greu de implementat.
„De ce? Pentru că oamenii aveau nevoie să fie co‑participanți la aceste decizii sau să le înțeleagă, ca să le poată implementa. Și atunci am înțeles ideea de necesitate a safe space‑ului și am înțeles că viteza unei decizii – sau implementarea în viteză a unei decizii – nu înseamnă neapărat și progres.”
Am pierdut o colegă valoroasă, dar am reușit să o aduc înapoi
A recunoscut deschis că, da, i s‑a întâmplat să piardă o angajată bună. Dar ceea ce îl bucură este că a reușit să o aducă înapoi. Era vorba despre o colegă valoroasă, care a ales să plece într‑un moment în care compania nu‑i putea oferi suficiente oportunități pe măsura aspirațiilor sale profesionale. „Am realizat cât de importantă este pentru echipă, pentru liderii din jurul ei, pentru performanța echipei. Și în același timp am observat că, în momentul în care a plecat, n‑a plecat cu totul. A rămas cumva ancorată aici. Am ținut aproape de ea și, apoi, am reușit să o aducem înapoi. Sunt foarte mândru de asta”. Pentru el, lecția a fost clară: trebuie să‑i asculți pe cei din echipa ta și să faci tot posibilul pentru a păstra oamenii valoroși.
Pe de altă parte, spune că nu a regretat niciodată că a păstrat pe cineva care nu performa.
„Sunt destul de direct. Încerc să construiesc o echipă bazată pe performanță, dar și armonioasă – să avem în vedere valorile noastre, calitățile noastre, dar și diferențele dintre noi. Dacă am avut în echipă colegi care nu au fost performanți, au fost beneficiarii unor ședințe de coaching sau discuții cu mine, cu managerul direct, cu colegii de la HR. Iar în momentul în care nu am ajuns la performanța așteptată, ne‑am separat.”
Pentru Cosmin, partea cea mai frumoasă a rolului său este că face ceea ce îi place și că are în jur o echipă de profesioniști cu care se înțelege bine. La polul opus, partea cea mai neplăcută este dată de faptul că, uneori, trebuie să abandoneze un proiect în care a investit „foarte mult suflet și energie” sau că uneori un proiect nu iese conform așteptărilor, ceea ce este supărător.
„Am foarte multe proiecte de care sunt mândru pentru că aria mea de activitate este de impact. Noi cumva asistăm sau suntem alături de consumator pe toată perioada vieții lui, încă de la naștere, prin produsele de Specialized Nutrition, și până în ultimii ani de viață, cu produse destinate seniorilor. Avem proiecte în Europa Centrală și de Est unde am reușit să introducem în rambursare anumite produse de‑ale noastre și astfel au acces la ele toți pacienții, întrucât sunt decontate de casele de sănătate.”
Nu există diferențe salariale între femei și bărbați
Întrebat ce face o companie producătoare de iaurturi în direcția sustenabilității, Cosmin a spus că sustenabilitatea este în ADN‑ul Danone. Dincolo de ambalaje, strategii și ingrediente atent selectate, sustenabilitatea se vede în investițiile făcute direct în fermele locale. Compania sprijină fermierii români de la care achiziționează laptele, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului.
„Am investit destul de mult astfel încât să diminuăm cantitatea de dioxid de carbon pe care fermele o generează. Investim în zona de biogaz, îi ajutăm pe fermieri să devină cât mai sustenabili cu putință. La nivel de ambalaje, am investit 4 milioane de euro într‑o nouă linie de ambalare în fabrica din București și am introdus un nou tip de ambalaj produs majoritar din materiale pe bază de plante pentru iaurturile de băut.”
De asemenea, compania își optimizează operațiunile logistice, în special transporturile – o zonă care generează un consum ridicat de resurse și emisii. Este, spune el, o muncă dificilă, dar necesară și susținută prin investiții constante.
Pe lângă preocuparea pentru mediu, compania acordă o importanță mare și echității interne, în special în ceea ce privește egalitatea salarială între femei și bărbați. „Suntem una dintre puținele companii la nivel de Europa Centrală și de Est – cred că suntem în top cinci, dacă nu chiar în top trei – unde nu există diferențe de remunerare între femei și bărbați. Deci diferența salarială dintre femei și bărbați este zero și ne mândrim cu acest aspect. Avem politici și proceduri foarte bine puse la punct pe zona aceasta și nu e nimic întâmplător.”
În ceea ce privește obiectivele sale pentru următorul an la conducerea Secretariatului General, Cosmin spune că acestea implică dezvoltarea businessului într‑un mod „compliant”, în acord cu legislația și în acord cu piața de business, dar sustenabil pentru consumatori și pentru companie.
Ce a mai spus Cosmin Vînătoru despre:
Liderii pe care îi admiră
Încerc să fiu liderul care face, și apoi îi face pe ceilalți să‑l urmeze automat, organic, fără să fie împinși de la spate. Încerc să conduc prin exemplu. Să iau decizii rațional, obiectiv. Încerc să fiu calmul din mijlocul furtunii. Liderul cu care mă identific cel mai bine este Marc Aureliu. Am citit în ultima vreme scrierile lui și cred că e liderul cu care mă identific cel mai mult. Din zona de sport, cel mai mult îl admir pe Michael Jordan.
Abilitățile viitorului pe care tinerii ar trebui să le dezvolte
Tinerii de azi sunt mai conectați cu ei înșiși, mai ancorați în realitate și mai orientați către o carieră cu sens. Sunt câteva competențe esențiale care vor conta tot mai mult. Cred că abilitățile de care au nevoie sunt și vor fi legate de zona digitală, de AI. Dar și de leadership cu empatie – este extrem de important. Gândirea critică și cea analitică rămân esențiale. Și mai cred că vor avea nevoie de abilitatea de a lua decizii și de a și le asuma, într‑un mediu ambiguu, în care companiile lucrează tot mai mult în sisteme de tip matrice.
Ce sfat i‑ar da lui Cosmin de acum 20 de ani
I‑aș spune: Cosmin, ai încredere că dacă muncești mult, te dedici, înveți și încerci să te dezvolți, vei reuși. Ai răbdare, pentru că lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Ai încredere în oameni, pentru că îți vor binele, și dedică‑te 100%.
Impactul noilor măsuri fiscale, care prevăd creșteri de taxe pentru companii
Încercăm să fim cât de bine informați posibil și suntem tot timpul conectați cu mediul de afaceri, dar și cu cel decizional. Suntem conștienți de provocările pe care le are România și am anticipat o posibilă creștere de taxe. Jobul meu și al departamentului pe care îl conduc este să transformăm aceste riscuri în oportunități. Danone investește constant în societatea locală, susține producția locală de lapte, produce în fabrica de iaurt din București și vine cu un portofoliu adaptat pentru fiecare tip de nevoie și preferință, de la Danone Natural, primul iaurt Danone produs în București acum 26 de ani, până la produse cu valoare adaugată (Activia, Yopro, Danonino etc.).
Podcastul, moderat de Adelina Mihai, jurnalistă și publisher al Revistei CARIERE, poate fi urmărit aici:
CITEȘTE ȘI: Elena Pap: “Am crescut odată cu compania, și ca persoană, și profesional” | Jurnal de leadership #2
Sursa foto: Revista CARIERE

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 299 | Iulie 2025