Alergi prea mult după succes, dar nu-l prinzi? Să vedem de ce!
Faptul că nu ai renunțat să încerci să înveți mai bine o limbă străină, să câștigi un concurs, să obții locul de muncă pe care ți-l dorești, să înveți să gătești, să crezi în dragoste etc. înseamnă că ești o persoană curajoasă, optimistă, dezghețată, cu intenții bune și mulțumită de faptul că în fiecare zi există noi oportunități profesionale, sociale, personale. Dacă obții ceea ce ți-ai propus, nu este neapărat succes sau nu reprezintă doar asta, în primul rând este lucrul normal care ți s-a întâmplat ca urmare a faptului că ai muncit mult și bine, ai fost curajos, ai tratat corect alte persoane și nu ți-ai pierdut niciodată încrederea în tine – sau chiar dacă s-a întâmplat asta ai încercat să ți-o recapeți.
Succesul este ceea ce faci și cum faci în fiecare zi, iar ceea ce obții este rezultatul normal aferent curajului și eforturilor tale.
Acum o să subliniem împreună principalele motive pentru care încă nu ai prins succesul:
1. Folosești prea des cuvântul obosit – acesta fiind unul dintre motivele pentru care ești obosit. Așadar, nu-l mai folosi chiar dacă simți nevoia să faci acest lucru.
Încearcă următorul lucru: Dacă ești obosit după o zi de muncă sau pentru că ai căscat prea mult la facultate în timpul unui seminar care te-a plictisit, nu te duce direct acasă să dormi sau într-un bar ca să te relaxezi în compania unei băuturi savuroase, încearcă mai bine să faci o plimbare în parc sau oriunde altundeva de vreo 25–30 de minute – sângele va circula mai bine în corpul tău și chiar dacă vei dormi puțin mai târziu decât preconizai o să sesizezi că mușchii tăi au o oboseală naturală pe care o vei resimți și dimineața, nu o oboseală care să te facă să te simți bolnav sau rău. Ajută-ți corpul să respire.
La polul opus, dacă în fiecare zi după muncă bei bere sau suc și stai într-o terasă, club, bar, pub etc., la discuții cu un coleg corpul tău nu se va mișca și va dormi efectiv. Doarme la birou pe scaun, doarme la o terasă pe scaun, acasă doarme în pat…
Odihna nu presupune doar somn, ci și mișcare. Ideal ar fi să existe un echilibru între cele două.
2. Nu ai obiective. De ce te plângi? Pentru că probabil îți face plăcere. Succesul presupune responsabilitate, acțiune și implicit posibilitatea de a câștiga sau a pierde, pe când atunci când te plângi și te vaiți că nu știi ce vrei să faci, această situație presupune doar lipsă de responsabilitate și un mare confort.
Așadar, când nu ai obiective, într-adevăr, nu ai nicio responsabilitate. Dar tot ceea ce vezi în jurul tău este alcătuit prin responsabilitate și, implicit, prin posibilitatea de eșec. Scaunul de pe care citești acum acest articol, patul în care dormi, au fost gândite și construite – desigur că existau multe riscuri: Lemnul să se rupă în anumite situații, scaunul să nu fie prea rezistent, dar prin încercări și responsabilitate tu poți sta acum pe acel scaun.
De aceea, fă-ți obiective cel puțin o dată pe săptămână – atât în viața personală, cât și în viața profesională.
3. Nu propui și nu acționezi suficient de mult. Nu aștepta ca de fiecare dată alți oameni să fie profesioniști cu tine. Poate nu lucrezi bine cu cineva sau poate te tratează neprofesionist. Și ce dacă? Trebuie să te enervezi mereu? De ce nu încerci să preiei inițiativă propunând un plan de lucru, o strategie etc. sau de ce să nu-ți expui părerea, indiferent de aceasta, pentru a putea purta o discuție constructivă, nu una aprigă pe tema unor puncte de vedere diferite.
4. Nu mai spune că nu ai timp. Acest lucru îl pot spune copii cu vârste între 4-6 ani care nu au o percepție foarte bine formată asupra timpului și uneori o zi de joacă li se pare doar o oră și vor să se joace mult mai mult. Ești adult, ești responsabil. Poți să organizezi timpul în așa fel încât să ai timp de cumpărături, de întâlniri, de planificări ș.a.m.d. Dar recunoaște, este o pierdere de timp să organizezi ceva, nu e așa? Oricum apar lucruri neașteptate mai mereu. Și ce dacă apar! Este firesc să se întâmple asta. Nu lăsa lucrurile care apar să-ți controleze mereu drumul și planurile tale. Tu controlezi ceea ce se întâmplă cu viața ta și când se întâmplă. Nu este o pierdere de timp să organizezi ceva.
5. Nu ți-ai găsit încă surse puternice de motivare – acestea pot fi: O plimbare plăcută, sportul, o muzică care să corespundă preferințelor tale, un prieten foarte bun care să fie alături de tine la eșec și care să-și facă timp pentru tine și tu pentru el sau ea, o bibiliotecă unde poți citi în liniște/ cărți pe care să le citești seara ori dimineața sau când vrei tu.
Identifică lucrurile, locurile și momentele care te motivează. O să fie super!
6. Fii optimist și nu te mai îngrijora sau panica constant. O să observi că atunci când ești calm și ai curaj să abordezi anumite situații așa cum, poate, altădată nu te-ai fi gândit să le abordezi sau nu ai avut curajul să faci acest lucru, chiar dacă nu vei avea rezultatele dorite, o să vezi că apar noi oportunități interesante și frumoase.
Așadar, dacă alergi după succes, felicitări! Bucură-te de ploaie, de soare, de vânt, de fulger, de tot.
Ploaia te răcorește, revigorează și te întărește, soarele te încălzește, te luminează și te îmbracă cu razele lui, vântul te mângăie și te protejează, iar fulgerul… Ei bine fulgerul are simțul umorului foarte dezvoltat și te sperie din când în când tocmai ca să mai ieși din zona ta de confort!
Mihai Silviu Botezatu este autorul cărții Candidați și Angajatori? Piața muncii are nevoie de voi! Cartea a fost publicată în octombrie 2013 la editura Reproexpres. Colaborează din 2011 cu compania HRS Outsourcing și este specializat pe recrutare de personal, vânzări B2B/B2C, consiliere în cariera profesională, oferind și un puternic suport motivațional candidaților pentru buna integrare a acestora în piața muncii. Motto-ul blogului său, 7 Days of Trust, este astăzi este cea mai importantă zi din viața ta! Adresa de e-mail la care Silviu poate fi contactat: [email protected]