Managementul riscurilor are un impact pozitiv asupra performanţei pe termen lung
Totodată, 80% din organizaţii recunosc faptul că funcţia lor de audit intern permite loc pentru îmbunătăţiri, pe măsură ce riscul, controlul şi conformitatea devin din ce în ce mai importante în piaţa globală de astăzi.
Alinierea strategiei de audit intern
Studiul identifică faptul că priorităţile cheie, atât ale directorilor executivi de audit cât şi ale părţilor interesate, s-au mutat în mod clar de la conformitate şi controale financiare la acoperirea riscurilor şi relevanţa în cadrul afacerii. Ariile care devin din ce în ce mai relevante pentru atingerea obiectivelor de business invocate de respondenţi includ îmbunătăţirea procesului de evaluare a riscurilor şi creşterea capacităţii de monitorizare a riscurilor emergente. În plus, a fost menţionată şi reducerea costurilor generale ale funcţiei de audit intern, fără a compromite acoperirea riscurilor.
Pentru a se concentra asupra riscurilor care contează, pentru a crea valoare şi a ajuta organizaţia să-şi atingă obiectivele, funcţia de audit intern trebuie să se alinieze cu strategia de ansamblu a organizaţiei. Cu toate acestea, 61% dintre respondenţi au declarat că nu au avut atribuţii documentate de a alinia auditul intern la strategia organizaţională.
"Auditul intern poate folosi strategia organizaţională de ansamblu pentru a identifica riscurile care atârnă cel mai greu în contextul apetitului pentru risc al organizaţiei. Elementele strategiei de organizare vor varia în funcţie de industrie şi sunt foarte specifice afacerii, dar pentru a rămâne relevant, auditul intern trebuie să utilizeze evaluările de risc bazate pe obiectivele strategice ale organizaţiei", afirmă Ionela Stan, Consultant Senior în cadrul departamentului de Asistenţă în afaceri, Ernst & Young România.
Îmbunătăţirea procesului de gestionare a riscurilor
Evaluările de risc ale auditului intern, cerinţele de reglementare şi evaluările de risc ale organizaţiei sunt cei trei piloni ai planului de audit, iar auditul intern joacă un rol mai proeminent în probleme organizaţionale, cum ar fi proiecte mari de investiţii (49%), implementări de sisteme IT (42% ), fuziuni şi achiziţii (37%) şi contracte materiale (32%). De asemenea, tehnologia rămâne un domeniu-cheie pentru funcţia de audit intern.
Îmbunătăţirea procesului de evaluare a riscului este prioritatea principală pentru directorii de audit intern şi pentru părţile interesate. Identificarea riscurilor care sunt cu adevărat semnificative pentru afacere este primul pas pentru gestionarea şi monitorizarea eficientă a riscurilor. Funcţia de audit intern se concentrează pe acoperirea riscului la nivel de companie, implicarea conducerii şi legătura directă cu strategia pentru a creşte relevanţa evaluării riscurilor.
Totuşi, 46% din respondenţi au indicat faptul că funcţiile de audit intern implementează doar actualizări anuale, sau deloc, lăsându-i nepregătiţi pentru evenimente care s-ar putea ivi pe tot parcursul anului, inclusiv tranzacţii, lansarea sau retragerea de produse, intrarea pe piaţă, expirarea brevetelor şi litigii.
Evaluarea competenţelor şi gestionarea talentelor
Aproape o cincime din respondenţi au indicat că ar dori să vadă îmbunătăţiri în raportarea auditului intern prin punerea problemelor într-o perspectivă relevantă pentru riscuri şi identificarea tendinţelor. Auditul realizat pe anumite teme specifice este o modalitate de a face acest lucru, ce îşi face reapariţia pe măsură ce părţile interesate doresc tot mai mult să cunoască implicaţiile, însemnătatea şi observaţiile pe care auditul le oferă.
Odată cu evoluţia rolului auditorului intern şi pe măsură ce aşteptările părţilor interesate cresc, funcţia de audit intern necesită competenţe care depăşesc abilităţile tehnice tradiţionale, precum abilitatea de a face echipă cu unităţile operaţionale şi de management pe probleme relevante de afaceri.
"Prin implementarea unei strategiei adecvate în ceea ce priveşte auditul intern, acesta poate adăuga valoare afacerii devenind o funcţie de consiliere strategică, ce identifică eficienţa din întreaga organizaţie, sprijină iniţiativele-cheie de business şi cuantifică rentabilitatea investiţiei în audit intern. Funcţiile de audit intern trebuie să acţioneze acum pentru a rămâne relevante pentru afaceri, altfel vor rămâne în urmă", concluzionează Ionela Stan.