Realitatea interioara – oglinda schimbarii organizationale
Un executiv care este deschis si impartaseste viziunea sa cu membrii echipei sale, construieste impreuna cu acestia, nu risca sa ramâna singur intr-un vis in care ceilalti nu se simt angajati. Daca avem o realitate interioara asumata, pe care o comunicam in exterior, atunci avem capacitatea de a modela lucrurile asa cum ne dorim.
Primul lucru pe care un executiv ar putea sa il faca pentru a ajunge la o realitate interioara asumata este sa se inteleaga, sa caute adanc in interiorul sau, pentru a descoperi care sunt emotiile sale preponderente. E vorba de furie sau de nemultumire? Mai degraba de nerabdare? Indiferent despre ce ar fi vorba, e necesar sa le descopere. Apoi, e important sa ne dam seama cum se rasfrâng aceste emotii pe doua planuri – atat asupra noastra, cat si asupra celorlalti. Avem tendinta sa ne autocriticam prea mult? Suntem poate putin prea duri si fata de ceilalti? Nu in ultimul rând, e nevoie sa alegem un singur aspect asupra caruia sa ne concentram si sa lucram pe mai departe. Fie ca ne dorim sa avem un sentiment mai mare de liniste sau unul de siguranta, daca ne dam seama unde vrem sa ajungem, atunci facem primul pas catre un univers interior asumat.
Am lucrat la un moment dat cu un executiv care era mereu nerabdator, pentru ca organizatia sa trecea printr-o perioada in care trebuia sa se adapteze rapid unor situatii noi, aproape in timp real – operatiuni si procese intregi se schimbau de la o zi la alta, ceea ce punea foarte mare presiune pe executivul respectiv. Pentru o perioada de timp, reactiile sale de nerabdare au fost puse pe seama acestei presiuni, insa, pe termen lung, el a inceput sa observe ca nu mai este la fel de ascultat si apreciat de oamenii din echipa sa. Astfel, si-a dat seama ca e timpul sa schimbe ceva in interiorul sau pentru a proiecta in exterior o realitate si o echipa armonioase. Intotdeauna, atunci când vorbim de liderul unei organizatii, acest walk the talk este foarte important pentru a produce schimbari durabile in jur.
Ceea ce ne opreste, de cele mai multe ori, in a avea o realitatea interioara asumata, este chiar proiectia noastra despre aceasta. Exista mai multe mituri despre legatura dintre realitatea interioara si schimbarea organizationala. De cele mai multe ori, ne lovim de ideea ca nu conteaza ce simtim noi in interior – in mediul organizational, acest lucru nu este important. De fapt, modul in care ne simtim se reflecta in calitatea relatiilor cu ceilalti, in modul in care facem lucrurile, in general.
De asemenea, exista preconceptia conform careia realitatea interioara, ca notiune, este in sine un mit, ca gândirea rationala este totul. Inteligenta emotionala inseamna mult mai mult pentru noi, astazi – ea ne ajuta sa ne contectam cel mai bine cu ceilalti, sa cream legaturi autentice. Un alt mit este ca dezvoltarea personala este destinata doar celor care nu sunt suficient de puternici. Din nou, fals. Oamenii de succes sunt oameni care au un raport foarte bine definit cu ei insisi, care stiu unde se pozitioneaza si cine sunt.
Va invit sa lasati realitatea voastra interioara sa transforme in bine ceea ce se intâmpla in organziatiile pe care le conduceti. Practic, noi cream realitatea exterioara zi de zi, in baza a ceea ce suntem noi, in interiorul nostru.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucreaza cu top manageri indrazneti, care conduc organizatiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu detine numeroase cetificari in coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network si certificarea ca Professional Certified Coach acordats de Federatia Internationala de Coaching [ICF] – organizatia numarul 1 din lume care reglementeaza profesia de coach la nivel international.