Albert Davidoglu, CEO Macromex: Performanța și productivitatea nu se pot obține fără tehnologie

Albert Davidoglu, CEO al Macromex, una dintre cele mai longevive companii românești din industria produselor alimentare, privește evoluția anului 2025 cu un optimism moderat și susține necesitatea adaptării businessului la noile tehnologii, esențiale pentru susținerea performanței și creșterea productivității.
„Performanța și productivitatea nu pot fi obținute fără tehnologie, iar provocarea majoră pentru noi este să realizăm un proces complex de upskill și reskill al organizației, care să alinieze competențele echipei la cerințele actuale ale pieței. Deși suntem early adopters în integrarea tehnologiilor noi, inclusiv a inteligenței artificiale, aceste instrumente rămân dificil de gestionat de către colegii noștri”, a spus Davidoglu în cadrul evenimentului CEO & HR Roundtable – “Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie.
Sustenabilitatea, între conformitate și convingere
Din 2026, Macromex va trebui să includă în raportări și indicatorii non-financiari, o cerință impusă marilor companii la nivel european. „În prima fază, avem o etapă de compliance, dar încercăm să înțelegem și care vor fi beneficiile pentru consumatori atunci când vom adopta măsuri legate de amprenta de carbon sau reducerea plasticului din produse”, a explicat Albert Davidoglu și a atras atenția asupra faptului că, în România, sustenabilitatea nu reprezintă un criteriu major de achiziționare a unui produs pentru consumatori, așa cum reiese din studiile realizate de companie.
„Există un cost pe care noi trebuie să-l adoptăm, fie că vorbim de mașini electrice sau reducerea conținutului de plastic, dar niciun consumator nu va accepta un preț mai mare doar pentru că noi avem mai puțin plastic în produse”.
Însă, în contextul economic și politic actual, șeful Macromex se așteaptă să vadă o relaxare a condițiilor impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu.
Davidoglu a subliniat că, pentru companie, sustenabilitatea nu înseamnă doar aspectele care țin de mediu, ci include și preocuparea pentru atragerea de noi talente în organizație. „Vârsta medie în organizație este de 43 de ani. Suntem exact ca un stat care îmbătrânește și, atunci, trebuie să aducem oameni noi atât în partea de jos a organizației, cât și în partea de sus. Pentru mine, acesta este un lucru sustenabil. Cum construim o afacere care să reziste peste ani”, a spus el.
Implicarea socială merge în acțiuni concrete
Dacă pe zona de mediu există mai multe provocări, în plan social Macromex dezvoltă inițiative concrete: compania susține organizația Solidar Social și contribuie la realizarea unui milion de porții de mâncare anual pentru familii nevoiașe. Totodată, Macromex este parteneră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și promovează sportul și alimentația sănătoasă.
„Doar un milion de români fac sport zilnic, iar 60% nu fac deloc. Este un teritoriu în care ne-am implicat. Cred în puterea exemplului și în rolul de a educa generațiile viitoare”, a spus Davidoglu, el însuși un pasionat al sportului, alături de colegi din companie care includ foști tenismeni sau voleibaliști.
Un alt mod inedit prin care compania își răsfață angajații este galeria de artă din cadrul sediului, inițiativă care a luat naștere în urma unui parteneriat cu o galerie profesionistă. „Avem 28 de lucrări de artă pe care le schimbăm la fiecare șase luni, facem tururi ghidate, mergem și la galerie, încercăm să dăm această deschidere și colegilor noștri. Vrem să fim out of the box, să fim diferiți”, a afirmat CEO-ul Macromex.
Evoluția economiei în 2025 stă sub semnul prudenței
Albert Davidoglu privește cu rezervă evoluția economiei locale în 2025, an în care, spune el, businessurile vor fi afectate de celebra “ordonanță trenuleț”, care prevede mai multe măsuri de austeritate menite să echilibreze bugetul, dar care va impacta predominant negativ afacerile pe termen scurt, prin creșterea costurilor și reducerea stimulentelor fiscale.
„Businessurile sunt afectate, prețurile alimentelor cresc și vor continua să crească”.
Chiar și în aceste condiții, compania rămâne concentrată pe brandurile și produsele sale, adaptându-se la un context incert, dar păstrând focusul pe inovație și oameni. „Asta este ceea ce este sănătos și normal să faci”, a concluzionat el.
Portofoliul grupului Macromex include mărci proprii precum Edenia, unde Macromex este lider pe segmentul congelatelor, Corso (înghețată), La Strada, Food&Glory, Azuris și Casa Gruia, dar și branduri internaționale precum Philadelphia, Haagen Dazs sau Farm Frites.
Grupul operează două centre de distribuție – Corso Distribution Center în Chitila și Edenia Distribution Center în Câmpia Turzii, cel mai înalt depozit automatizat de congelate din Europa, cu o capacitate de 17.000 de paleți și 9 puncte de cross-docking.
Speakerii primei ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: BOGDAN PLEȘUVESCU, Deputy Chief Executive Officer, și NEVENCA DOCA, HR Senior Executive Human Resources Director, Banca Transilvania; ADINA VIDROIU, HR Director EurA (Romania, Baltics, CIS, Moldova, Ukraine) & Hungaryși BOGDAN PUTINICĂ, General Manager CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, Romania, Ukraine), Microsoft; SIMONA COCOȘ, Director General, Zentiva Romania & Moldova și MIRELA COSTIUC, Head of P&O Commercial Operation, Zentiva Romania; MIRELA STERE, HR & Internal Communication Executive și ALBERT DAVIDOGLU, CEO, Macromex; DAN MORARU, Country Lead, 7Card.
Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă pe canalul de YouTube al Revistei CARIERE.
CITEȘTE ȘI: Investiți în dezvoltarea angajaților dacă vreți să devină mai productivi cu ajutorul AI
Sursa foto: Revista CARIERE