Bogdan Putinică, Microsoft: Liderii din IT trebuie să fie flexibili și să anticipeze tendințele. Nu suntem în businessuri liniare care merg pe pilot automat

Industria IT rămâne un vector de creștere pentru România, capabil să absoarbă șocurile și să genereze oportunități într-un mediu tot mai dinamic, marcat de incertitudini geopolitice, fiscale și fluctuații legislative, care cere liderilor din domeniu flexibilitate și viziune.
„Acest grad de neprevăzut pe care îl experimentăm cu toții – de la factori macroeconomici, geopolitici, fiscali, la cursul valutar, evenimentele din regiune sau de la nivel global – ridică nivelul de conștientizare pe care leadershipul din business trebuie să-l aibă, să-l exercite și să-l consolideze. Nu suntem în businessuri liniare care funcționează pe pilot automat, așa că trebuie să fim foarte flexibili și să privim înainte, spre ce urmează să vină și încotro se îndreaptă tendințele actuale.”, a spus Bogdan Putinică, General Manager al Microsoft pentru regiunea CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, România, Ucraina). El a fost unul dintre speakerii evenimentului CEO+HR Roundtable – „Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie.
În 2024, sectorul IT a avut o contribuție de aproape 10% la PIB-ul României, iar un studiu recent al Asociației Industriei de Software și Servicii IT (ANIS) arată că impactul său lateral ar putea ridica această contribuție la aproape 17%.
Cu 220.000-230.000 de angajați, industria nu doar creează valoare, ci și demonstrează capacitatea României de a se desprinde de stereotipul de „exportatoare de talent și materii prime”.
AI, de la concept la productivitate
Un subiect „fierbinte” al momentului este inteligența artificială (AI), care, deși a apărut ca domeniu de cercetare încă din anii ‘40, în Marea Britanie, a devenit recent un instrument practic și eficient. „AI-ul impactează productivitatea în cadrul forței de muncă”, spune Bogdan Putinică, care a subliniat că Microsoft România este aliniată cu această revoluție tehnologică.
De altfel, potrivit lui Bogdan Putinică, prioritatea Microsoft este de a utiliza platforma tehnologică pentru a dezvolta potențialul companiilor și, mai ales, al oamenilor.
Raportat la temerile legate de pierderea locurilor de muncă din cauza AI-ului, Bogdan Putinică oferă o perspectivă optimistă: „Interesul companiilor este de a augmenta forța de lucru și talentul cu AI, nu de a le înlocui”. Managerii de recrutare caută deja candidați care știu să folosească aceste tehnologii, iar întrebarea cheie devine: „Cum pot eu, ca individ, să învăț să utilizez AI-ul în rolul meu?”
Despre impactul eliminării facilităților fiscale asupra industriei IT&C
Eliminarea facilităților fiscale în industria IT a avut un impact considerabil, ducând la o scădere a profitului cu 30%, un declin semnificativ. Cu toate acestea, atât pentru România, cât și pentru sectorul IT, există factori favorabili importanți: fondurile PNRR au stimulat o creștere spectaculoasă, de 450%, a bugetelor destinate proiectelor de transformare digitală, atenuând parțial pierderile resimțite, spune Bogdan Putinică.
„Aceste procente impresionante oferă un avantaj considerabil industriei IT românești, însă provocarea principală rămâne: încă nu reușim să valorificăm pe deplin oportunitățile disponibile”, a concluzionat el.
Speakerii primei ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: BOGDAN PLEȘUVESCU, Deputy Chief Executive Officer, și NEVENCA DOCA, HR Senior Executive Human Resources Director, Banca Transilvania; ADINA VIDROIU, HR Director EurA (Romania, Baltics, CIS, Moldova, Ukraine) & Hungaryși BOGDAN PUTINICĂ, General Manager CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, Romania, Ukraine), Microsoft; SIMONA COCOȘ, Director General, Zentiva Romania & Moldova și MIRELA COSTIUC, Head of P&O Commercial Operation, Zentiva Romania; MIRELA STERE, HR & Internal Communication Executive și ALBERT DAVIDOGLU, CEO, Macromex; DAN MORARU, Country Lead, 7Card.
Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă pe canalul de YouTube al Revistei CARIERE.
Foto: Revista CARIERE