Nevenca Doca, Banca Transilvania: Angajații care știu să folosească AI au toate șansele să-i înlocuiască pe cei care nu au învățat încă să facă acest lucru

Banca Transilvania pariază pe tehnologia avansată și factorul uman pentru a naviga prin provocările lui 2025. De la investiții în inteligența artificială (AI) la consolidarea unei culturi organizaționale bazate pe „human banking”, strategia celei mai mari instituții de credit din România vizează nu doar productivitatea, ci și păstrarea unui mediu de lucru empatic, adaptat viitorului muncii.
„Cultura Băncii Transilvania are la bază elementele fundamentale umane. Ea a prins contur în criza financiară din 2008-2009, când sistemul financiar a fost foarte zdruncinat și oamenii au început să se teamă. Așa am început să apelăm la psihoterapeuți pentru a gestiona anxietatea angajaților și clienților. Ulterior, am continuat cu workshopuri pe diverse teme din zona aceasta, iar cineva a remarcat: asta e foarte uman, asta e human banking”, a povestit Nevenca Doca, HR Senior Executive Human Resources Director la Banca Transilvania. Ea a fost unul dintre speakerii evenimentului CEO+HR Roundtable – “Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie.
AI, prioritatea anului 2025
Pentru a spori productivitatea, BT a ales să investească masiv în AI pe trei niveluri. Primul vizează „împrietenirea” angajaților cu tehnologia, adresându-se celor care nu au interacționat până acum cu inteligența artificială. Al doilea nivel implică training specializat pentru scrierea de prompturi și identificarea aplicațiilor practice, prin care angajații să-și poată crește productivitatea, iar al treilea nivel, dedicat programatorilor seniori, accelerează scrierea codului cu până la 30%, prin funcții de autocorectare bazate pe patternuri.
„AI ne-a schimbat politica de selecție. Ne focusăm pe seniori, care aduc productivitate augmentată de tehnologie, în detrimentul formării exclusive de juniori”, dezvăluie Nevenca Doca. Totuși, programele de upskilling și reskilling rămân active, adaptate noilor cerințe.
Integrarea angajaților proveniți din fuziuni, un proces bazat pe încredere
Banca Transilvania a anunţat la începutul lunii martie finalizarea cu succes a fuziunii cu OTP Bank România, în urma cătreia BT îşi consolidează poziţia de lider, cu 23% cotă de piaţă dobândită atât prin creştere organică, cât şi prin integrarea OTP Bank.
„Integrările sunt procese de mare transformare și ca în orice proces în care interacționează oameni, ingredientul esențial este încrederea. Angajații așteaptă răspunsuri foarte repede, pe care nu le ai întotdeauna la dispoziție și atunci trebuie să construiești încrederea că la capătul proiectului lucrurile vor fi pozitive pentru cât mai mulți dintre ei”, afirmă Nevenca Doca.
În Banca Transilvania, rata de retenție post-fuziune depășește 85-90%, peste media „best-in-class” de 70-75% în 12 luni de la fuziune, demonstrând succesul abordării.
Buget de HR în creștere și focus pe training
Bugetul de HR pe care Banca Transilvania îl are alocat pentru anul în curs este în creștere comparativ cu anul precedent, o parte din acesta fiind deja alocat în februarie, când compania a majorat salariile cu rata inflației din 2024.
„5,14% este o creștere pe care deja o consumăm. Peste această creștere vorbim despre salarii. Mai avem un procent mic pentru majorările de merit, care se vor aplica după ce terminăm cu evaluarea performanțelor. În structură, peste 90% din buget reprezintă salarii și beneficii cu taxe incluse, restul fiind împărțit între training (2/3) și wellbeing (1/3)”, a spus Nevenca Doca.
În ceea ce privește piața muncii în 2025, șefa de HR a Băncii Transilvania consideră că aceasta va oferi oportunități și forță de muncă disponibilă, însă adevărata provocare va consta în alinierea competențelor angajaților la nevoile companiilor, investițiile interne în dezvoltarea oamenilor devenind esențiale. În acest context, utilizarea inteligenței artificiale nu este percepută ca o amenințare la adresa locurilor de muncă, dar cei care o stăpânesc ar putea avea un avantaj decisiv, luând locul celor care nu reușesc să o adopte.
„AI nu reprezintă o amenințare pentru joburi, dar cei care știu să-l folosească au toate șansele să-i înlocuiască pe angajații care nu au învățat încă să facă acest lucru”, a avertizat Nevenca Doca.
Speakerii primei ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: BOGDAN PLEȘUVESCU, Deputy Chief Executive Officer, și NEVENCA DOCA, HR Senior Executive Human Resources Director, Banca Transilvania; ADINA VIDROIU, HR Director EurA (Romania, Baltics, CIS, Moldova, Ukraine) & Hungaryși BOGDAN PUTINICĂ, General Manager CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, Romania, Ukraine), Microsoft; SIMONA COCOȘ, Director General, Zentiva Romania & Moldova și MIRELA COSTIUC, Head of P&O Commercial Operation, Zentiva Romania; MIRELA STERE, HR & Internal Communication Executive și ALBERT DAVIDOGLU, CEO, Macromex; DAN MORARU, Country Lead, 7Card.
Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă pe canalul de YouTube al Revistei CARIERE.
Foto: Revista CARIERE