Crește numărul celor care își caută job. Care este principalul motiv – STUDIU

Tot mai mulți angajați se află în căutarea unui nou loc de muncă, iar motivele sunt variate, de la optimism față de economie până la temeri legate de siguranța locului actual de muncă. Potrivit unui studiu realizat de CompTIA, 34% dintre lucrătorii americani, echivalentul a 56 de milioane de persoane, au desfășurat activități legate de căutarea unui loc de muncă în ultimele 90 de zile. Este o creștere semnificativă față de 27%, cât se înregistra anterior.
De ce își caută oamenii un nou job
Motivațiile nu sunt deloc uniforme. Pe de o parte, unii candidați sunt încurajați de direcția în care pare să se îndrepte economia. Pe de altă parte, alții sunt impulsionați de îngrijorări legate de siguranța locului de muncă, reduceri de personal sau chiar concedieri deja anunțate.
Unii aleg să aplice pentru roluri similare cu cele deținute în prezent, în timp ce alții iau în calcul o schimbare completă de carieră.
Tinerii își pierd răbdarea cu aplicările în masă
Datele arată o tendință interesantă în rândul generației Z. Dacă anterior 70% dintre aceștia aplicau online pentru joburi, în prezent procentul a scăzut la 62%.
În schimb, crește ponderea celor care caută informații despre cursuri sau formări pentru dezvoltarea de noi competențe, de la 29% la 37%.
Certificările, cheia pentru o carieră nouă
Cei care își doresc o reconversie profesională indică certificările recunoscute în industrie ca fiind cea mai viabilă cale de tranziție, fără să fie nevoie de o diplomă universitară de patru ani.
În acest context, abilitățile digitale, managementul de proiect și competențele tehnice (precum securitatea cibernetică, cloud-ul sau programarea) rămân în topul celor mai valoroase competențe pentru evoluția în carieră.
AI: competență și îngrijorare
Inteligența artificială își face rapid loc în lista competențelor esențiale. Aproape 40% dintre participanți consideră că AI-ul va avea în același timp efecte pozitive și negative asupra locurilor de muncă și salariilor. Proporții egale (21%) consideră AI-ul fie un beneficiu, fie o amenințare.
CITEȘTE ȘI: Cum poți să evaluezi motivația reală a unui candidat fără să pui întrebarea clasică
Foto: ID 17974963 © Antonio De Azevedo Negrao | Dreamstime.com