S-a dat startul ediției 2012 a programului „Campioni în Business”
Conform celui mai recent studiu dedicat antreprenoriatului comandat de Comisia Europeană, România se numără printre primele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește preferința cetățenilor pentru a lucra pe cont propriu, dar este printre ultimele în ceea ce privește încrederea cetățenilor că pot face acest pas. De asemenea, același studiu pune în evidență faptul că est-europenii au în general cele mai scăzute niveluri ale percepțiilor pozitive cu privire la antreprenori.
65% dintre români cred că antreprenorii se îmbogățesc pe spinarea angajaților
Un alt studiu realizat pentru proiectul „Campioni în Business" în luna august 2012 și prezentat în premieră la lansarea ediției din acest an a proiectului arată că 70% dintre români sunt de acord că antreprenorii creează prosperitate. Cu toate acestea, 65% dintre români cred că antreprenorii se îmbogățesc pe spinarea angajaților, 57% dintre români cred că succesul în afaceri ține de noroc, iar alți 56% dintre aceștia cred că doar cei care fură fac bani.
„În România comunistă inițiativa privată era blamată și chiar interzisă, iar propaganda îi înfiera constant pe „bișnițarii" locali și pe „exploatatorii" occidentali. Din păcate efectele acestei îndoctrinări se simt încă: studiul nostru arată că și azi 69% dintre români cred că antreprenorii sunt necinstiți și 60% cred că antreprenorii muncesc mai puțin decât angajații lor. Perpetuarea acestei imagini negative se datorează în mare parte lipsei din vizorul public a antreprenorilor care ar putea servi drept modele. Suntem așadar datori să scoatem aceste modele la suprafață, pentru a schimba percepții și pentru a oferi inspirație unei noi generații. Doar o nouă generație de antreprenori va crea o Românie competitivă și va genera un nivel de trai mai bun pentru români", a declarat Irina Anghel-Enescu, Președinte și Fondator Triple Helix.
„Alături de partenerii noștri în proiect, dorim să creăm o comunitate a antreprenorilor români. Continuăm să promovăm oamenii de afaceri de succes ca modele pentru generația tânără. În ediția de anul trecut a proiectului „Campioni în Business” am descoperit antreprenori români cu afaceri solide, cu mii de angajați, care prin ideile lor inovatoare și prin ambiția de a reuși au demonstrat că și în vremuri de criză își pot dezvolta companiile. Suntem convinși că și în acest an vom descoperi campioni locali valoroși", consideră Cristian Nacu, Partener Enterprise Investors.
În contextul economic actual, când România nu mai prezintă aceeași atractivitate pentru investitorii străini, antreprenorii sunt, mai mult ca oricând, motorul de dezvoltare al economiei românești. Comunitatea lor are nevoie de o voce puternică, iar „Campioni în Business" este platforma ideală în acest sens. Anul trecut, clasamentul Campioni în Business a numărat 3.500 de companii care au întrunit criteriile de eligibilitate. În cadrul unor evenimente dedicate, liderii acestor companii și-au manifestat preocuparea în legătură cu sprijinul limitat din partea statului pentru IMM-uri și referitor la sistemul fiscal.
„Trecem printr-o adevărată furtună economică, iar greutățile vor persista. Paradoxal, pe tot parcursul crizei economice întreprinderile mici și mijlocii ne-au predat cea mai valoroasă lecție de afaceri. Au fost primele care s-au adaptat, care s-au restructurat și, ceea ce este cu adevărat spectaculos, reprezintă majoritatea companiilor care au continuat să crească, să se extindă și să recruteze angajați. Dezvoltarea sectorului IMM, această coloană vertebrală a economiei, depinde în mod fundamental de încurajarea unui întreg ecosistem antreprenorial, care să genereze și să urmeze modele de succes în afaceri. Suntem cea mai mare bancă pentru IMM-uri din România și suntem onorați să recunoaștem valoarea Campionilor în Business", declară Emilian Croitoru, Director Rețea Corporate, Banca Comercială Română.
La ediția 2012 vor fi premiați, pe baza datelor înregistrate la Registrul Comerțului, 20 dintre cei mai dinamici antreprenori locali. În cadrul unor conferințe regionale cu tema „Creșterea afacerilor în timp de criză”, antreprenori de succes și reprezentanți ai partenerilor proiectului vor dezbate teme de interes pentru comunitatea de afaceri. Participanții vor putea afla strategiile de dezvoltare și sursele de finanțare ale unor companii antreprenoriale de succes și metodele prin care acestea au reușit să transforme oportunitățile în afaceri profitabile, chiar și într-o perioadă economică nefavorabilă.
„Pentru selectarea celor mai performanți și mai dinamici antreprenori români ai anului 2011, am pornit de la un eșantion de 4.000 de companii care, în decursul perioadei 2009-2011, au înregistrat profit operațional și o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro. Companiile au fost filtrate pe baza creșterii constante a indicatorilor de performanță economică, de solvabilitate și lichiditate. Astfel, analizând cifra de afaceri, profitul net și EBITDA, rentabilitatea comercială, rata solvabilității generale și lichiditatea curentă, precum și evoluția acestor indicatori pe o durată de 3 ani, s-au identificat un număr de 200 de companii. Plecând de la aceste 200 de companii, nominalizarea Campionilor în Business s-a făcut ținând cont și de indicatori calitativi, precum politica de mediu și CSR, inovație, notorietatea brandului și de evoluția generală a industriei în care acestea își desfășoară activitatea", a declarat Ionuț Simion, Partener, Lider servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori, PwC România.
Criteriile de selecție pentru realizarea clasamentului sunt: companii cu peste 10 angajați, care au înregistrat profit în anul 2011 și au avut o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei. Criteriul de premiere este creșterea constantă a cifrei de afaceri în ultimii trei ani. La ediția din anul 2011 s-au calificat 3.500 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de 387 miliarde de lei și un profit brut de 27,6 miliarde de lei.
La ediția din 2011 a proiectului s-au organizat trei conferințe regionale la care au participat peste 300 de oameni de afaceri din țară, precum și gala de premiere națională, desfășurată la București. A fost selectat câte un campion pe regiune pentru fiecare categorie de business și s-au acordat alte 6 premii speciale pentru inovație, pentru folosirea resurselor naturale din România, pentru creștere prin investiții în tehnologie, pentru strategie sustenabilă de creștere, pentru perseverență în afaceri. Mihai Miron, Președinte și CEO Ropharma a fost desemnat Antreprenorul Anului 2011.
Conferinţele regionale ale ediției 2012 vor avea loc la Cluj, pe 18 octombrie – Hotel Opera Plaza (Pentru regiunea Transilvania – Banat) și la Iași, pe 1 noiembrie – Hotel Traian (pentru regiunea Moldova – Dobrogea). Pe 14 noiembrie va avea loc la București Gala naţională de premiere în cadrul căreia vor fi premiate şi companiile din regiunea Bucureşti – Muntenia.