Dan Moraru, 7card: România este aliniată la trendurile globale de well-being, dar încă mai are de recuperat

Starea de bine a angajaților devine un pilon esențial al strategiilor din corporații, spune Dan Moraru, Country Lead al 7card, parte a grupului internațional Wellhub. El a povestit despre tendințele actuale din zona de well-being și a anticipat rezultatele unui amplu studiu global care include, în premieră, și România.
„Surpriza va fi că nu este nicio surpriză”, a spus Dan Moraru când s-a referit la rezultatele studiului Wellhub, care analizează starea de bine a angajaților din 13 piețe de pe trei continente. El a fost unul dintre speakerii evenimentului CEO+HR Roundtable – “Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie.
Raportul Wellhub, așteptat la finalul lunii mai 2025, va confirma, în opinia sa, că România este „perfect aliniată la trendurile globale” în materie de well-being, deși rămâne „puțin în urmă” față de piețele mature din Vest.
Cifrele ilustrează această poziție: doar 5% din populația urbană activă din România practică mișcare regulată, comparativ cu 7% – 8% în Europa Centrală și de Est, 11% – 14% în Vest, și 16% – 20% în țările nordice sau America. „Suntem pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, dar procentul e în creștere. Înainte de pandemie eram la 4%, deci progresăm”, a subliniat Moraru.
Impactul pandemiei asupra pieței beneficiilor: de la un simplu „nice to have” la prioritate strategică pentru companii
Cu 424.000 de beneficiari – peste 10% din angajații din sectorul privat românesc – 7card a devenit un barometru al preocupării pentru sănătate. „Înainte de pandemie, eram tipii ăia simpatici, care promovau un beneficiu care arăta bine, dar nu era în core-ul strategiei companiilor”, povestește Dan Moraru, care conduce 7card din 2016.
El susține că pandemia a schimbat totul, iar după 2022, coeziunea, starea de bine și productivitatea au căpătat altă importanță. Astfel, schimbarea comportamentului angajaților, mai ales în contextul muncii hibride, a forțat companiile să își ajusteze procesele și oferta de beneficii.
„Angajații au devenit o forță de muncă distribuită. Aveai nevoie să transmiți beneficiul prin alte canale”, explică el. Astfel, well-beingul – de la sănătate emoțională și nutriție la educație financiară – a urcat în ierarhia priorităților, devenind un element central al experienței angajaților.
Democratizarea well-beingului, un obiectiv ambițios
Deși majoritatea utilizatorilor 7card sunt angajați „white collar”, Dan Moraru subliniază că beneficiile nu sunt exclusiv pentru aceștia. „Avem clienți mari din automotive, retail sau producție, zone care tradițional nu erau asociate cu astfel de servicii”.
Pentru a răspunde nevoilor diverse, 7card a extins oferta: pe lângă accesul la centre fizice, platforma include aplicații digitale care acoperă nutriția, terapia și sănătatea emoțională. „Astăzi avem 6-7 aplicații gratuite în abonament, iar până în T3/2025 vom avea peste 40, cu 4-5 opțiuni pe fiecare verticală”, anunță Moraru.
Totodată, din 2024, compania a lansat serviciul „Well-Being Engagement”, oferind suport gratuit clienților pentru a educa și încuraja angajații să adopte obiceiuri sănătoase. Rezultatele sunt vizibile: rata de adopție a beneficiilor într-o organizație, care în 2018-2020 necesita aproape 3 ani pentru a depăși 20%, a scăzut la sub un an pentru cohortele din 2024. „Efectul modificărilor la produs și servicii creează o rată de engagement de aproape 3 ori mai mare”, spune Dan Moraru.
Perspective economice și sociale
Companiile caută să își motiveze echipele și să reducă fluctuația de personal, iar investiția în well-being devine o strategie win-win. România, deși în urma altor piețe, arată semne de progres, iar alinierea la trendurile globale – chiar și cu un decalaj – este un pas către o forță de muncă mai sănătoasă și mai productivă. „Suntem într-un loc mai bun decât eram înainte de 2020”, concluzionează Dan Moraru, optimist că beneficiile axate pe starea de bine vor continua să redefinească piața muncii.
Speakerii primei ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: BOGDAN PLEȘUVESCU, Deputy Chief Executive Officer, și NEVENCA DOCA, HR Senior Executive Human Resources Director, Banca Transilvania; ADINA VIDROIU, HR Director EurA (Romania, Baltics, CIS, Moldova, Ukraine) & Hungaryși BOGDAN PUTINICĂ, General Manager CE EURA (Baltics, CIS, Moldova, Romania, Ukraine), Microsoft; SIMONA COCOȘ, Director General, Zentiva Romania & Moldova și MIRELA COSTIUC, Head of P&O Commercial Operation, Zentiva Romania; MIRELA STERE, HR & Internal Communication Executive și ALBERT DAVIDOGLU, CEO, Macromex; DAN MORARU, Country Lead, 7Card.
Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă pe canalul de YouTube al Revistei CARIERE.
CITEȘTE ȘI: Investiți în dezvoltarea angajaților dacă vreți să devină mai productivi cu ajutorul AI
Foto: Revista CARIERE